Yaşam Boyu Başarı Ödülü Avro Pärt'a verildi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin 2003 yılından beri verdiği "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" bu yıl, 20 ve 21'inci yüzyılın en yaratıcı, özgün ve üretken bestecisi olması dolayısıyla, Estonyalı usta Arvo Pärt'e sunuldu.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 16:01
Abone Ol google-news

Arvo Pärt’a ödülü, sanatçının İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve Talinn 2011 Avrupa Kültür Başkenti’nin ortak siparişi üzerine bestelediği “Âdem’in Yakarışı” adlı yapıtının dün akşam 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında Aya İrini’de gerçekleşen “dünya prömiyeri”nden önce takdim edildi. Avro Part ödülünü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın elinden aldı. Tören ve konseri izleyen davetliler arasında Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’da yer aldı.

İKSV Başkanı Eczacıbaşı ödül gerekçesinin altını çizen konuşmasında; “Avro Part’ın ödülü kabul etmesinden dolayı onur duyduk” sözleriyle tamamladı. Cumhurbaşkanımız konuşmasında; “Çok önem verdiğimiz bu olaya, değerli dostum Sayın Estonya Cumhurbaşkanı ile beraber şahitlik yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum... Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin 2003 yılından beri klasik müziğe emeği geçen büyük sanatkarlara verdiği  Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü bugün Sayın Arvo Pärt’e vermekten büyük bir kıvanç duyuyorum. Biraz önce Sayın Eczacıbaşı yüzyılımızın en büyük, en heyecan verici bestecisi dedi, gerçekten de heyecan verici bir besteci kendisi. Bu bestesini özellikle İstanbul’a atfetmesi bizi ayrıca heyecanlandırıyor. İstanbul Avrupa Kültür Başkenti olarak görevini bitirdikten sonra bayrağı Talllinn’e devredecek. Tallinn ile İstanbul arasında böyle bir bağın kurulması da bizi çok mutlu etmektedir. Hepimiz biliyoruz ki sanatın ve müziğin dili evrenseldir. Bu evrenselliğe bugün bir kez daha hep beraber şahit oluyoruz” diyerek besteciyi kutladı.

Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ise konuşmasında: “Bu akşam Avrupa’nın ruhani başkenti olan bu şehirde bulunmaktan ve bu ruhani başkentte, çağımızın en büyük ruhani bestecilerinden biri olan sevgili Arvo’ya böyle büyük bir ödülün takdim ediliyor olmasından ötürü çok mutluyum. Burada hep beraber kapsadığımız ruh, Avrupa’nın ortak ruhu. Bu akşam müzik sayesinde bu ruhu hep beraber, bir kez daha kucaklıyoruz. Bu eserin içerisinde adı da geçen, dinlerin ortak figürü Hz. Adem’in, aramızdaki anlayışa katkı sağladığını görmekten dolayı da büyük bir memnuniyet duyuyorum. Birbirimizi ne kadar iyi anladığımızı da bir kere daha bu vesileyle görüyoruz” sözleriyle  Arvo Part’e teşekkür etti.

Her iki Cumhurbaşkanın tanıklığıyla ödülü kaldıran Arvo Pärt, “Bu akşam bu ödülü almaktan dolayı onur ve mutluluk duyuyorum. Benim için ve ülkem için çok büyük anlam taşıyor. Teşekkürler” sözleriyle salonu selamladı. Ödül Töreni’nin ardından, “Âdem’in Yakarışı” adlı son yapıtının dünya prömiyeri sonrasında ve konser bitiminde tüm sanatçılarla birlikte sahneden salonu selamladı, sanatçıları kutladı, seyircileri alkışladı. Konser sonunda verilen iki büyük buketle “sevinçten uçuruyor” gibi yaparak sahneden alkışlar arasında ayrıldı. Tümüyle Avro Part’ın eserlerine ayrılan konser, şef Tonu Kaljuste yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, dünyadaki en iyi korolardan biri olarak ün kazanan, özellikle Pärt eserlerinin kusursuz yorumcusu olarak bilinen, Grammy ödüllü Estonya Filarmonik Oda Korosu ve erken dönem çoksesli müzik alanındaki başarılı yorumlarıyla tanınan Vox Clamantis ve şefleri Jaan Eık Tulve tarafından seslendirildi.

Arvo Pärt, çağımızın en popüler çağdaş müzik bestecileri arasında sayılıyor. 1935 yılında Estonya’da doğan, Pärt, 2007 yılında Da Pacem adlı bestesiyle En İyi Koral Albüm dalında Grammy ödülü kazandı. 21. yüzyılın Mozart'ı olarak da adlandırılan Pärt, aralarında Reha Erdem’in 5 Vakit, Michael Moore’un Fahrenheit 9/11, Paul Thomas Anderson’un There Will Be Blood filmlerinin de olduğu 50’den fazla filmin müziğine de imza attı.

Konserin ikinci yarısında seslendirilen Part’ın tintinabuli imzasını attığı başyapıtlarından Te Deum ve 2004 Madrid tren istasyonu terörist saldırı kurbanlarına ithaf ettiği Da Pacem de çok ilginç yapıtlardı. Tabii muhteşem koronun, Part’ı çok iyi bilen şefin ve orkestramızın eserlere katkısıyla eserler ilgiyle izlendi.   
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler