Nail Çakırhan yaşamını yitirdi

Ünlü şair, edebiyatçı ve Uluslararası Ağa Han mimarlık ödülü sahibi Nail Çakırhan 98 yaşında hayata veda etti. Çakırhan, Muğla Özel Yücelen Hastanesi'nde 16 gündür kolon kanseri tedavisi görüyordu. Çakırhan'ın dolu dolu geçen 98 yıllık yaşam öyküsünü bugün gazeteniz Cumhuriyet'te okuyabilirsiniz.

Yayınlanma: 11.10.2008 - 11:17
Abone Ol google-news

Ünlü şair, edebiyatçı ve Uluslararası Ağa Han mimarlık ödülü sahibi Nail Çakırhan 98 yaşında hayata veda etti. Çakırhan, Muğla Özel Yücelen Hastanesi'nde 16 gündür kolon kanseri tedavisi görüyordu.

1910 yılında Muğla'nın Ula ilçesinde doğan Nail Çakırhan, yaşamı boyunca çeşitli edebiyat dergilerinde çalıştı. Nazım Hikmet'le birlikte bir şiir kitabı yayımlandı. Çakırhan, Muğla'da kıyı şeridinde beton yerine ahşap binalar inşa ederek çevreye saygılı mimariye öncülük yaptığı için 1983 yılında Ağa Han Dünya Mimarlık Ödülü'ne değer görüldü. Nail Çakırhan, aslında mimar olmamasına rağmen dünyada bu ödülü alan ilk kişi oldu.
 

Toptan'dan başsağlığı telgrafı

TBMM Başkanı Köksal Toptan, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren edebiyatçı ve ''Ağa Han Mimarlık Ödülü'' sahibi Nail Çakırhan'ın vefatı dolayısıyla eşi Halet Çambel Çakırhan'a baş sağlığı telgrafı gönderdi.

TBMM Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Toptan, gönderdiği telgrafta, Nail Çakırhan'ın vefatından duyduğu derin üzüntüyü ifade etti. Toptan, telgrafında şunları kaydetti: ''Merhum Çakırhan, edebiyatçı kimliğinin yanı sıra, mimarlık alanında göstermiş olduğu üstün başarılarla dünyanın en saygın ödüllerinden Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülü'ne layık görülerek milletimizi gururlandırmıştır. Yapmış olduğu projelerle kendine özgü bir tarz oluşturmayı başaran Çakırhan, geleneksel mimariyi koruma konusunda da herkese örnek olmuştur. Nail Çakırhan'ın edebiyat ve mimarlık alanında ülkemize yapmış olduğu hizmetlerin asla unutulmayacağına inanıyorum. Bu duygularla merhum eşinize Allah'tan rahmet, şahsınızda tüm ailenize ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler