Emeklilerin sorunları Meclis gündeminde

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, "emeklilerin sorunlarını" Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 09.06.2010 - 09:44
Abone Ol google-news

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Köktürk, önergesinde Türkiye'deki emeklilerin "hükümetin bazı uygulamaları" nedeniyle yüzde 75'inin açlık sınırının altında yaşadığını öne sürdü.

Önergesinde, emeklilerin sorunlarının "çok hızlı bir şekilde çözümlenmesinin gerektiğini" savunan Köktürk, emeklilerin yaşadıkları sorunları duyurabilmek için, bir dizi eylem kararı aldıklarını da hatırlattı. Köktürk, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"-Hükümet sözcüleri 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Yasası çıkarılırken 'reform' yaptıklarını söylemişler; 'Bundan böyle herkesin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile ayrım olmaksızın istediği hastaneye gidebileceklerini' söylemişlerdir. Ancak burada bir şey halkımızdan gizlenmiş 'Cebinizde paranız varsa gidebileceksiniz' dememişlerdir. Şimdi emekliler ödemeler yapmakta, ilaç farkları ödemektedirler. Eskiden raporla alınan bazı ilaçlar da, ödeme listesinin dışına çıkarılmıştır. Kronik hastalığı olan emekliler raporla ilaç alabiliyorlarken, şimdi ceplerinden ödemek zorunda kalmaktadırlar. Tüm bu sorunları nasıl ve ne zaman çözümlemeyi düşünüyorsunuz?

-İntibak Yasası çıkarılmadığı için emeklilerin yüzde 75'i açlık sınırının altında yaşamaktadır. CHP Gurubu tarafından sunulan İntibak Yasa Teklifleri TBMM Genel Kurulunda AKP'li vekillerin oylarıyla reddedilmektedir. AKP İktidarı olarak, geçmişte muktedirken her türlü emek ve çabasını ülkemizin geleceği için harcayan emeklilerimize karşı vicdanen bir sorumluluk duyuyor musunuz? Şayet duyuyorsanız; yakın bir sürede İntibak Yasası çıkarılması konusunda herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

-Emekliler eczanelerden ilaç alırken, ilaçlara ne kadar para verdiklerini bilmemektedirler. Çoğu zaman bunlar maaşlarından kesilmektedir. Maaşlarından kesildiği için de birçok emekli neyin nereye kesildiğini bilmemektedir. İlaç katkılarının, muayene ücretlerinin, katkı paylarının maaşlarından kesilmemesi yönünde bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

-Emekliler maaşlarından yapılan kesintilerin nerelere ve ne miktarda yapıldığını bilmek istemektedir. Emeklilere bordro vermeyi düşünüyor musunuz?

-770 bin emekliden emekli derneklerine kesintiler yapılmıştır. Bu kesintilerin geri verilmesine ilişkin herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne aşamadadır?

-Emekliler, sendikalaşma konusunda sürekli engellemelerle karşılaşmaktadır. Bu konuda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler