"EKK'da hükümetin paketini işveren beğendi"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında Hükümetin ortaya koyduğu paketin işveren tarafından beğenildiğini ifade ederek, işverenin teşekkürlerinin bir hayli yüksek olduğunu ifade etti.

Yayınlanma: 09.06.2010 - 11:40
Abone Ol google-news

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, paketin işçi sendikalarını da bir hayli kapsadığını belirterek, kamu boyutunun eksik olduğunu dile getirdi. Gündoğdu, dün yapılan EKK toplantısının verimli olabilmesi için işçi işveren ayağının yanına memur ve kamu bölümünün de eklenmesi gerektiğini söyleyerek, raporun ağırlığının işçiler olduğunu, işçiler yerine çalışanlar ifadesinin kullanılmasının önemine işaret etti. Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Raporu verimli görmüyorum. Verimli görmem için söylediklerimin raporda yer aldığını görmeliyim. Orada bulunan işverenlerin övgüyle teşekküründen herhalde bazı yerler iyi diye düşünüyorum. Şu anda elimizde memur ve kamu boyutuyla iyi diyebilmemizi gerektirecek done yok. Memur boyutuyla başarılı görmediğimi söylediğim için ayın 18'ine kadar süre aldık. 18'ine kadar raporumuzu alanları da taahhüt ettirmek üzere yenileyip yeniden götüreceğiz. Eğer devlet öncülük etmezse bu rapor hep eksik kalacak. Esnek çalışmayla ilgili tartışmalar oldu. Esnek çalışma doğrudan bizim alanımızla ilgili olmadığı için en çok konuşulan iki konu esnek çalışma ve kıdem tazminatıydı."

"700 bin memura ihtiyaç var"


Gündoğdu, bakanlıkların zaruri ihtiyaçları dikkate alınarak böyle bir çalışmaya devletin öncülük etmesi gerektiğini belirterek, istihdam boyutuyla raporun ağırlığının işçilerden çıkarılıp çalışanlara dönüştürülmesini istedi.

Gündoğdu, kamu personelini kapsamaması ve 36-37 bin engelli istihdamını o kontenjanın da 2 yıl içinde artırılmasının yer aldığını belirterek, bu yönünü eleştirdiklerini kaydetti. Memur fazlalılığı olduğu ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Gündoğdu, Türkiye'deki memur sayılarının OECD ülkelerinin çok altında olduğunu rakamlarla açıkladıklarını söyledi. Gündoğdu, 700 bin memura ihtiyaç olduğunu kaydederek, bugünkü şartlarda en acil olanlardan başlamak üzere ilk aşamada 350 bin memur alınmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Mesleki eğitimin işsizliği önlemedeki rolünün üzerinde durulduğuna dikkat çeken Gündoğdu, devletin elini taşın altına koymasını istedi.

 

'Tasarı esnek çalışmayı memurlara getiriyor, burada yanlış kapı var'

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, tasarının 5. maddesinin 2. paragrafının yer alan "memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür" hükümle işçiler üzerinde tartışılan esnek çalışma politikasının bu maddeyle memurlara getirildiğini böyle bir şüphe olduğunu kaydetti. Gündoğdu, bu maddede bir esneklik olduğunu vurgulayarak, daraltma adına keyfi bir madde olduğunu dile getirdi.

'Çifte standart var'

Gündoğdu, "Burada, amirin, yöneticinin ya da siyasetçinin isteğine göre şekil alabilecek yanlış kapı var. Bu taslağın en kötü yanı bu. Burada gizli bir tehlike var" dedi. Gündoğdu, sözlerine şöyle devam etti: "İlave kademe ilerlemesi için süre 6 yıldı. Biz bunun çok olduğunu 3-4 yıla indirilmesini istedik. 10 yıla çıkarılmış. Memur uyarı cezası bile alsa, kademe ilerleme alması mümkün değil. Kademe ilerlemesini imkansızlaştıran, zorlaştıran bir hüküm. Yokuşa sürülmüş. Özelden geçen üst ve alt yöneticilere kapı aralanıyor. Ama çifte standart var. Üst yöneticilerin özelde çalıştıkları bütün süreler devlette kabul görecek. Ama alt kademe için 6 yıl kabul görecek. Müsteşarlığa gelen için 20 yıl bile olsa sayılacak, şube müdürlüğüne gelen için 20 yıl da çalışsa 6 yılı kabul edilecek. İstihdam fazlası memurlar kavramı ve havuz hissettiriliyor. Ucu açık."

'Ödül ve ceza dengesizliği var'

Gündoğdu, sözleşmeli uzman alımını öngören düzenlemeyi eleştirerek, "Bu maddeyle beğenmezsem gönderirim mi deniyor. Niçin sözleşmeli" diye sordu. Gündoğdu, uzman personel alımında KPSS'de yüzde 1'lik dilim getirildiğini bunun da belirsizlik getirdiğini dile getirdi. Gündoğdu, sicil uygulamasının yerine disiplin uygulamasının getirildiğini belirterek, ödül ve ceza dengesizliğinin geldiğini söyledi. Disiplin uygulamasıyla getirilen cezalarda keyfilik ve ağırlaştırılma olduğunu savunan Gündoğdu, cezaların objektif olmadığını ve subjektif bir kanal açtığını belirterek, şöyle devam etti: "Kınama cezası alabilecek fiiller aylıktan kesmeden kademe ilerlemesinin durdurulmasına kadar götürülmüş. Ceza ağırlıklı ödül azaltmalı bir dengesizlik var. Çalışma saatini artırmaya kapı aralayan yaklaşımlar var bunlar doğru değil. Eleştirimiz hiç masaya getirilmeden ve bize sorulmadan bunlar niçin yapılıyor? Kazanılmış hakkı geri götüren yaklaşım nasıl olabilir? Teşekkürümüzün sebebi de uzlaştığımız konuların bir çoğu tasarıya taşanmış. Memurları ilgilendiren her konu memurların temsilcileriyle konuşulup masaya yatırılmalı. İyi ya da yanlış düzenlemeyi temsilcilerle konuşmadan yapmanın bugünkü yönetim anlayışına çok uygun olmadığını düşünüyorum."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler