AP'den İsrail'in Gazze saldırısına büyük tepki

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere saldırısı hakkında bilgilendirdiği Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri, Türkiye'nin tutumuna büyük destek vererek İsrail'i kınadılar.

Yayınlanma: 09.06.2010 - 12:44
Abone Ol google-news

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) AP kanadı tarafından İsrail saldırısı hakkında görüş alışverişi için davet edilen Bağış, yaptığı konuşmada, uluslararası hukuku hiçe sayan İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere uluslararası sularda gerçekleşen kanlı saldırısına "Avrupalı bir cevap vereceklerini" söyledi.

"İki yanlış bir doğru etmez" diyerek Türkiye'nin İsrail ile savaşmasının beklenmemesini isteyen Bağış, sorunun iki ülke arasında değil, tüm dünyayla İsrail arasında olduğunu, uluslararası hukukun herkesi ilgilendirdiğini vurguladı.

KPK dışından da çok sayıda milletvekilinin katıldığı toplantıda, AP'nin İsrail saldırısını kınayarak tarafsız ve bağımsız soruşturma yapılması için destek vermesini isteyen Bağış'a, Hollandalı aşırı sağ milletvekili Barry Madlener dışında tüm AP üyeleri destek verdi.

Türkiye'yi ilgilendiren her konuda olumsuz tavır takınmalarıyla bilinen Rum ve Yunan milletvekilleri de Gazze'ye İsrail ablukasının kaldırılması konusunda Türkiye'nin öncü rolünü "alkışladıklarını" bildirdiler.

AP'nin İsrail saldırısına karşı alacağı karar metnine dahil etmek için Bağış'tan "Mavi Marmara" gemisinde katledilen Türk insani yardım gönüllülerinin isimlerini isteyen milletvekillerinin, her söz aldıklarında İsrail'i kınadıkları gözlendi.

Toplantıda İsrail'in sözcülüğüne soyunan aşırı sağcı Madlener ise İsrail büyükelçiliğinden aldığı, gemilerde ele geçirildiği iddia edilen silahların listesini okudu. Bunun üzerine Bağış, "bu yalanlara cevap vermeye gerek görmediğini, İsrail'in kendine güveniyorsa uluslararası bağımsız soruşturmayı derhal kabul ederek işbirliği yapması gerektiğini" söyledi.

Bu arada Madlener, geçen ay Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen KPK toplantısında kendisine "ırkçı" dediği gerekçesiyle Bağış'tan sözlerini geri almasını istedi. Madlener'e cevap veren Türkiye-AB KPK Eşbaşkanı Helene Flautre, "Bağış size 'ırkçı' dememişti, sadece 'ırkçılığın Avrupa'da hastalık olduğunu' söylemişti. Sizin konuşmalarınız Bağış'ın bu tespitini doğruluyor" şeklinde konuştu.

Toplantının ardından Bağış, yanına gelerek KPK toplantısındaki sözlerini soran Madlener'e, "Ben ırkçılığın Avrupa'da hastalık olduğunu söylerken, genel ifade kullandım. Irkçılık gerçekten tehlike verici, sizin gibi bir dostumuzu kaptırmak istemeyiz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler