Türkiye'nin 'hayalet' müzeleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de yer alan bazı müzelerin "sıfır" ziyaretçisi olması nedeniyle adeta "Hayalet müze" olarak faaliyet gösetirdiğini ortaya koydu.

Yayınlanma: 09.06.2010 - 12:57
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2010 yılı Ocak-Mayıs ayları içinde müze ziyaretçi istatistikleri, ilginç bir durumu gözler önüne serdi. Bakanlığın müze ziyaretçi sayıları istatistiklerinde, özellikle Anadolu'da yer alan bazı müzelerin, ücretsiz olmalarına rağmen, ziyaretçi sayıları "sıfır" olarak görünüyor.

Bitlis'te bulunan "Bitlis Ahlat Müzesi" ve "Etnografya Müzesi" ücretsiz olarak gezilebiliyor. Ancak Bakanlığın kayıtlarına göre, iki müzenin de ziyaretçi sayısı "sıfır".

Malatya'nın tek müzesi olan ve ücretsiz gezilebilen "Malatya Arkeoloji ve Etnografya Müzesi"nin de ziyaretçi sayıları "sıfır" olarak görülüyor.

Rize'de bulunan "Rize Müzesi" ve "Atatürk evi Müzesi", "Çorum Boğaz Köy Müzesi", "Van Müzesi"ni ve Samsun'da bulunan "Atatürk Müzesi"ni de hiç kimse ziyaret etmemiş gözüküyor.


Sorun kayıtta

Soruları yanıtlayan bakanlık yetkilileri ise buralarda ziyaretçi sayılarının "sıfır" görünmesinin nedenini düzenli kayıt tutulmaması olarak gösteriyor. Anadolu'daki söz konusu müzelerden düzenli veri alamadıklarını söyleyen yetkililer, bu nedenle müzelerin ziyaretçi sayılarının "sıfır" olarak kayda geçtiğini belirtiyorlar.


Müze var ama yok

Kayıtlara göre "ziyaretçisi olamayan" müzelerin yanı sıra yine Anadolu'daki pek çok müze ise kapalı. Elazığ'da "Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi" ile "Harput Müzesi" olmak üzere iki müze bulunuyor. Ancak şehrin kültür merkezlerinin ikisi de kapalı. Bu nedenle tüm şehirde ziyaret edilebilecek tek bir müze bulunmuyor. "Harput Müzesi"nin 2005 yılından bu yana ise kapalı olması dikkat çekiyor.

Aynı şey Ordu için de geçerli. Şehirde bulunan Ordu Müzesi, Ünye Kalesi ve Kurul ile Cingirt Kayaları'nın tümü ziyarete kapalı. Ordu'da da bu nedenle kültür gezisi yapmak mümkün görünmüyor.

Kahramanmaraş'ın tek müzesi olan "Kahramanmaraş Müzesi" de tadilat nedeniyle 2 yıldır kapalı bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler