"Türkiye dikene dönüştü"

New York Times, Türkiye'nin değişen dış politikasının, ABD'nin, bölgedeki en acil iki konusu olan İran'ın nükleer programı ve İsrail-Filistin barış sürecini nasıl yönettiğine "açıkça meydan okuduğu"nu savunduğu haber analizinde üst düzey bir ABD'li yetkilinin "Amerikalıların, Türkiye'nin ne yaptığını anlamamaları riski var ve bunun, ilişki için sonuçları olur" sözlerini de aktardı.

Yayınlanma: 09.06.2010 - 15:21
Abone Ol google-news

New York Times gazetesi, Sabrina Tavernise ve Michael Slackman imzalarını taşıyan, "Türkiye, ABD için uysal müttefikten, dikene dönüştü" başlıklı haber analizinde "Onlarca yıl Türkiye, ABD'nin en uysal müttefikiydi, Ortadoğu'nun kenarında Amerikan politikasını güvenilir biçimde takip eden stratejik bir devletti. Ancak son dönemde bölgede, söylemi ve yöntemleri, kendi çıkarlarını ilerletebileceği kadar Washington'u da kışkırtabilecek yeni bir yaklaşımı ortaya koydu" görüşünü dile getirdi.

"Türkiye'nin değişen dış politikasının Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Arap dünyasında bir kahraman haline getiriyor ve ABD'nin, İran'ın nükleer programı ve İsrail-Filistin barış süreci olmak üzere bölgedeki en acil iki konusunu yönetme tarzına açıkça meydan okuyor" yorumunu yapan gazete, ABD'li düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nden Steven Cook'un, Türkiye'nin, Washington'da giderek artan bir biçimde "bölgedeki büyük güçlerin istediğine tezat oluşturan şeyleri yaparak bölgede oraya buraya koşan" biri olarak göründüğü değerlendirmesini de aktardı. Steven Cook ayrıca "Sorulan soru da, Türkleri kendi kulvarlarında nasıl tutarız" diye sordu.

Bu arada. New York Times'e konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye'nin yeni politikasının kalbinde ekonominin bulunduğunu belirtti. Gazete de, Davutoğlu için "Üyesi olduğu, Sayın Erdoğan'ın liderliğindeki parti, İslami dayanışmayı ilerletmekten çok iş çıkarlarına adanmış tüccarlardan oluşuyor" değerlendirmesini de yaptı.
Söyleşi sırasında "Ekonomik bağımsızlık, barışı sağlamanın en iyi yoludur" da diyen Davutoğlu, "1990 yıllarında etrafımızda ciddi gerilimler vardı ve bu nedenle Türkiye, büyük bir bedel ödedi. Şimdi etrafımızda barışçıl bir düzen kurmak istiyoruz" dedi.

New York Times, "Amerikalılar açısından en alarm verici, Sayın Erdoğan'ın, filo baskınında 'devlet terörü' ile suçladığı İsrail ile çatışması oldu" da diye yazdığı haber analizinde Kuveyt Üniversitesi Siyasi Bilimler Profesörü Şefik Ghabra'nın "Türkiye'nin başarısızlığa uğrayan barış sürecinin bıraktığı boşluğunu doldurarak Filistinlileri yeniden umutsuzluğa kapılmasından, İsrail'i de kendisinden kurtarmaya çalıştığını" sözlerini aktardıktan sonra şu görüşünü dile getirdi:

"Belki öyledir ancak analistler, Sayın Erdoğan'ın sert söyleminin, Türkiye'nin, İsrail nezdindeki arabulucu olarak masadaki yerini yok ettiğini söylüyorlar ve Obama Yönetimini sıkıştırarak müttefikleri arasında, Türklerin kesin olarak kaybedeceği, bir seçim yapmaya zorluyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler