'Statüko kabul edilemez'

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in ablukası altındaki Gazze'ye "daha iyi bir yaklaşım" çağrısında bulunarak, statükonun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 09.06.2010 - 16:51
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'ı ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Obama, İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısına dair BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası standartları karşılayan güvenilir ve şeffaf bir soruşturma çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, kendilerinin de bunu beklediğini söyledi. İsrail'in gemi filosu baskınını "facia" olarak niteleyen ve olayla ilgili tüm gerçeklerin öğrenilmesinin önemli olduğunu bildiren Obama, "İsrail, Türkiye, Filistin, ABD halkları, herkes bu faciayla ilgili gerçekleri, buna neyin yol açtığını ve gelecekte benzer olayları nasıl önleyebileceğimizi öğrenmek istiyor" diye konuştu.

"Herkesin olayda nelerin yaşandığını tam olarak bilmesinin İsrail'in çıkarına olduğunu ve bu noktayı İsraillilere de doğrudan dile getirdiğini" ifade eden Obama, "Böylece bu tür olayların tekrarlanmadığını görürüz" dedi. Kendisi ve Abbas'ın, Orta Doğu sorununun nasıl çözüleceği konusunda büyük zaman harcadığına işaret eden Obama, "Orta Doğu konularında çoğu zaman retoriğin, sorunların gerçekten çözümünün önüne geçtiğini" belirtti.

 

'400 milyon dolarlık yeni yardım'

Obama, Abbas ile görüşmesinde, Gazze'ye daha fazla mal ve hizmetin girmesine, işlerin canlanmasına, inşaat faaliyetlerinin sürdürülmesine ve Gazze halkının meslek sahibi olmasına nasıl imkan sağlanabileceği hususları üzerinde odaklandıklarını kaydetti.
İsrail'e, Gazze için bir çözüm bulunması hususunda tüm taraflarla çalışma çağrısında bulunan Obama, ülkesinin Filistinliler için 400 milyon dolarlık yeni yardımda bulunacağını da açıkladı.

Obama, İsrail'e, yeni yerleşim yerleri inşasını durdurması, Filistinlilere de çatışmayı kışkırtabilecek eylemleri önlemesi çağrısı yaptı. Gazze'deki durumun sürdürülemez olduğunu söyleyen ve "daha iyi bir yaklaşımın" gerektiğini ifade eden Obama, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden ablukası için "yeni bir kavramsal çerçeveye" ihtiyaç olduğunu ve ABD'nin bu doğrultuda Avrupalı müttefikleri, Mısır ve İsrail ile birlikte çalışacağını belirtti. İsrail'in Gazze'ye silah akışını önlemeye hakkı olduğunu kabul ettiklerini kaydeden Obama, Gazze'ye daha fazla mal akışının sağlanması için "yeni mekanizmalara" ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Obama, ülkesinin İsrail ve Filistinlileri doğrudan barış görüşmelerine teşvik etme çabalarına işaret ederek, her iki tarafın da kendisini buna adaması halinde gelecek aylarda bu süreçte "gerçek ilerlemenin" sağlanabileceğini kaydetti.

 

'Birlikte çalışacağız'

Her iki tarafın da barışçıl bir çözümü istediğini vurgulayan Obama, "İki taraf da gerçek bir ilerlemeye yardımcı olacak bir atmosferi yaratmalı" dedi. Obama, bunun İsraillilerin yerleşim yerleri inşasını durdurması, Filistinlilerin de güvenlik ve diğer konularda ilerleme sağlaması gerektiği anlamına geldiğini ifade etti. Obama, Abbas'a hitaben, "Sizinle ve İsraillilerle birlikte çalışacağız" derken, ülkesinin bu süreçte verilecek çabalara olan bağlılığını dile getirdi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas da İsrail'e, Filistin halkına yönelik kuşatmasını kaldırması çağrısında bulundu. Obama'nın bugün duyurusunu yaptığı 400 milyon dolarlık yardımı "olumlu bir işaret" olarak niteleyerek, teşekkür eden Abbas, İsrail ile bir arada yaşama hususunu önemsediklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler