Şeftaliyi yağış ve soğuk vurdu

Tatlı ve bol sulu yapısıyla ünlü ''Bursa şeftalisi''nde, aşırı yağış ve soğukların yol açtığı ağaçta kuruma ve çiçeklenme döneminde meyve tutumundaki azalma yüzünden rekoltede yüzde 30 oranında düşüş beklendiği bildirildi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 08:07
Abone Ol google-news

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, ''Bursa şeftalisi''nin adeta kentle özdeşleştiğini ve ekonomik açıdan önemli bir değer oluşturduğunu söyledi.

Sarı, ilkbaharda etkili olan aşırı yağışların, çok su tutan yerlerde, meyve ağaçlarının kurumasına neden olduğunu belirterek, şeftali ağacının fazla suyu sevmediğine işaret etti.

Aşırı soğuklar yüzünden meyve tutumunda da dikkati çekici düşüşler yaşandığını belirten Sarı, ''Bursa şeftalisinde geçen yıl 155 bin ton rekolte elde edildi. Bu yıl, 2009'a göre yüzde 30'luk düşüşle, 105-110 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Yani şeftalide üçte bir oranında kayıp olacak. Hatta, Ege Bölgesi'ndeki bazı üretim merkezlerinde meyve bahçelerinin tamamen kuruduğu söyleniyor'' diye konuştu.

Bursalı şeftali üreticisi armuda yöneliyor

Sarı, getirisinin daha fazla olması nedeniyle şeftali üreticilerinin ''Deveci'' cinsi başta olmak üzere, armut üretimine yönelmeye başladıklarını bildirdi.

Şeftalinin, ülkenin değişik bölgelerinde de yetiştirilmeye başlanmasıyla geçmiş yıllarda meydana gelen rekolte artışının fiyatları düşürdüğünü, dolayısıyla Bursalı üretici için şeftalinin eski karlılığını ortadan kaldırdığını anlatan Sarı, Bursa bölgesinde yetiştirilen ''Deveci'' ve ''Santa Maria'' cinsi başta olmak üzere, armut üretiminin son yıllarda öne çıkmaya başladığını belirtti.

Sarı, özellikle Ağaköy gibi yerleşim birimlerinde yetiştirilen armutların, uygun iklim koşulları nedeniyle yüksek kaliteye sahip olduğunu, aynı kalitenin diğer bölgelerde elde edilemediğini vurgulayarak, ayrıca armudun ihracat ürünü olması nedeniyle yüksek getiri sağladığını ifade etti.

Armudun şeftaliye göre, soğuk hava depolarında saklama süresinin çok daha uzun olduğuna da değinen Sarı, ''Armutta 2008'de 77 bin, 2009'da da 110 bin ton rekolte gerçekleşti. Bu yıl 130 bin tonu zorlarız. Geçmiş yıllarda armut rekoltesinin çok ilerisinde olan şeftali rekoltesi, bu yıl yaşanan olumsuzlukların da etkisiyle ilk kez armudun gerisine düşecek gibi görünüyor'' dedi.

"Gemlik zeytini"nde de sıkıntı var

Fuat Sarı, bu dönemdeki yağışların normalde bereket getirdiğini dile getirerek, ancak her şeyde olduğu gibi yağışların aşırısının da zararlı olduğuna dikkati çekti.

Hasat zamanında çilekte çürüme, kirazda da çatlama ve kurtlanmaya yol açabilen aşırı yağışların, sofralık ''Gemlik Zeytini''nin üretimine de olumsuz yansıdığını vurgulayan Sarı, ''Çiçeklenme döneminde etkili olan yağışlar, tozlanma ve döllenmeyi kısıtlıyor. Bu yüzden rekoltede düşüş bekliyoruz'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler