İstanbul kültür sanat programı

İstanbul kültür sanat etkinlikleri yönünden bu hafta oldukça zengin.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 08:35
Abone Ol google-news

Ferhan Şensoy'un 7 Mart 1987 tarihinden beri beri aralıksız olarak oynadığı tek kişilik gösterisi ''Ferhangi Şeyler'', 12 Haziran Cumartesi günü Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin bahçesinde tiyatroseverler ile buluşacak.

Simon Stephens'in yazdığı, Rıza Kocaoğlu'nun yönettiği ''Punk Rock'' isimli oyun, Beyoğlu Dotmarsta'da sahnelenecek. Hakan Kurtaş, Tuğçe Altuğ, Gonca Vuslateri, Kaan Turgut, Emre Yetim, Gözde Kocaoğlu ve Mehmetcan Mincinozlu'nun rol aldığı oyun, İngiltere'de bölgenin zengin ailelerinin çocuklarının gittiği bir özel okulda geçiyor. Hep başarılı olan ve yüksek notlar alan bu öğrencilerin en büyük kaygıları, kendi aralarındaki hiyerarşik düzende yerlerini bulmaktır. Aşk, sıkıntı, sınav stresi ve kimlik arayışı konularında sürekli birbirleriyle çekişirler ve tansiyon yükselir. Şiddetin sınıf ayrımı olmadan her yerde görülen bir olgu olduğunu, gençlerin hayatlarındaki boşluğu, aile ve kariyer kavramlarıyla, yaşadıkları sıkıntıyı anlatan oyun, yaşamın zorlukları karşısında gençlerin ellerinden geleni yapıp başarılı olmalarına rağmen, bunun onlara yetmediğine ve yetmediği noktada şiddetin farklı yoğunluklarda onları ele geçirebildiğine dikkat çekiyor.

Opera:"La traviata"

Yekta Kara'nın sahneye koyduğu ''La Traviata'' adlı opera, 13 Haziran Pazar günü Kadıköy Süreyya Operası'nda izlenebilecek.
Antonio Pirolli'nin orkestra şefliğini yaptığı gösteride, Evren Ekşi, İpek, Gülbin Kundu, Cenk Bıyık, Bülent Külekçi, Hüseyin Likos, Önay Günay, Murat Güney, Kevork Tavityan, Pınar T. Ünker, Arzu G. Yüceer, Can Reha Gün, Çağrı Köktekin, Caner Akgün, Alper Göçeri, Göktuğ Alpaşar, Gökçe Şenyüz, Barbaros Taştan, Umut Tingür, Arzu Bozkurt, Yeliz Çelikkol, Zafer Çiftçi, Barbaros Taştan ve Umut Tingür sahne alıyor.


Müzik festivali
 

Aya İrini Müzesi'nde, 12 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek daha önce bir araya gelmemiş sanatçıların ilk kez buluştuğu Festival Buluşmaları dizisinin ilkinde, Kirill Troussov kemanıyla, Gülsin Onay piyanosuyla ve Antonio Meneses viyolonseliyle seyircinin karşısına çıkacak. Polonyalı besteci Frederic Chopin, 14 Haziran Pazar günü, Amarcord Wien, ''Bir Yolculuğun Güncesi'' eseriyle 15 Haziran Salı günü Süreyya Operası'nda sahne alacak.
Claudio Cavina yönetimindeki La Venexiana topluluğu ise 16 Haziran Çarşamba günü Aya İrini Müzesi'nde sanatseverlerle buluşacak.


Konserler
 

Türk Musikisi Vakfının, ''İstanbul Mimarisinin Müziği'' başlıklı projesinin beşinci adımında icra edilecek ''Avrupa Kültür Başkentlerinin Şarkıları'' konseri, 15 Haziranda Arkeoloji Müzesi'nde gerçekleşecek.
 

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliğince desteklenen ve ücretsiz izlenebilecek konserde, dünyaca ünlü madrigal koro olan Amarcord Ensemble ve İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sahne alacak.
 

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosunun ''dünyada adına en çok şarkı bestelenen şehir'' olan İstanbul temalı eserlerini seslendireceği konserde, Amarcord Ensemble ise önceki yıllarda ''Avrupa Kültür Başkenti'' unvanını alan şehirlerin müziklerini yorumlayacak.
Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliğinin, ''İstanbul dans ediyor'' sloganıyla yola çıkan projesi ''Dans Platform İstanbul'' kapsamında, 4 yaş ve üstü çocuklara yönelik MADCAP isimli dans tiyatrosu, yarın ve 12 Haziranda Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde görülebilecek.
Tiyatroda, üç dansçı, oyundaki yerlerini elde etmek, hayal güçlerini paylaşmak ve dostluklarını doğrulamak üzere sahne alacak.
 

Müzik ve Opera Yönetmenliğinin Z Müzik Yapımın yöneticilerinden Nilüfer Saltık ile birlikte hayata geçirdiği ''Eski İstanbul Sokak Eğlencesi Laterna'', İstanbul'un farklı semtlerinin cadde ve meydanlarında 100 yıldır kimselerin görmediği, hatırlamadığı müzik kutusu Laterna'ya yeniden hayat verecek.
 

Laterna, eski İstanbul şarkılarından oluşan özel repertuvarı, müzisyenler, dansçılar, eski İstanbul ikramları ve hatıra fotoğraf çekimi ile Taksim Meydanı, Tünel, Galata-Kuledibi, Dolmabahçe Çay Bahçesi, Karaköy İskelesi, Ayasofya Müzesi önü, Haydarpaşa, Şaşkınbakkal ve Adalar'da bugün ve 12 Haziranda 17.00 ile 20.00 saatleri arasında yerini alacak.
 

Müzik ve Opera Yönetmenliği etkinlikleri kapsamında şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası, ''Schumann & Part'e Saygı'' adlı konserle, yarın Aya İrini Müzesi'nde sahnede olacak. Orkestra, konserde ünlü viyolonsel sanatçısı Antonio Meneses'e eşlik edecek. Konserde, bu yıl 75. yaşını kutlayan ünlü Eston besteci Arvo Part'ın 4. Senfonisi'nin Türkiye prömiyeri de gerçekleştirilecek.
 

Müzik ve Opera Yönetmenliği ve Arp Sanatı Derneği iş birliği ile hayata geçirilen ''Arp İle Her Telden'' adlı müzik projesi kapsamında, yıl boyunca çeşitli dünya kültürlerinden arp çalgısının ustaları, İstanbul'da dinleyici ile buluşacak. Bu kapsamda arp sanatçısı Lavinia Meijer, 14 Haziranda Notre De Sion Fransız Lisesinden konser verecek.


Sergiler
 

Gözen Atila ve Elif Küçükayraç'ın ''Biliyorum Sen de İstiyorsun'' başlıklı sergisi, 12 Haziranda Mtaar Açık Sanat Alanı'nda sanatseverlerin ziyaretine açılacak.
İki sanatçıyı bir araya getiren, kentin değişken ve kaçınılmaz doku ve manzaraları ile ilgili çalışmalarının işlendiği sergide, Gözen Atila'nın 2009 yılında başladığı ''İstanbul Kartpostalları'' serisinin ilk ürünleri olan kuru boya resimleri, Elif Küçüksayraç'ın ise 2006'da İstanbul'da kaldırım taşlarından aldığı kalıplarla ürettiği ''İzler'' isimli halı prototipleri ile bu çalışmanın video belgeseliyle beraber ''Rahat'' yastık tasarımları yer alıyor.
 

İstanbul Sanat Evinin düzenlediği, ''Turkei Mon Amour–Türkiye'ye Sevgilerle'' resim sergisi, 15 Haziranda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Taksim Sanat Galerisi'nde açılacak. Avusturya'da yaşayan ve her ikisi de İstanbul sevdalısı olan Gustav Just ve Haro Pirch, İstanbul'u resmettikleri eserleri ile Türk sanatseverlerle beraber olacak.
Çırağan Palace Kempinski, ilk kez 16 Haziranda ''Heykel Galerisi'' açacak.
Türkiye'nin sadece heykel sergileyecek olan ikinci galerisindeki sergide, Ergin İnan, Hüsamettin Koçan, Tuğrul Selçuk, Yunus Tonkuş, Ercan Yılmaz gibi sanatçıların toplam 10 heykeli 4 Ağustos 2010 tarihine kadar görülebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler