CHP'li Ayhan 'kentsel dönüşüm'ü sordu

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, bir soru önergesiyle yeni yapılan bir düzenleme ile askeri alanların kentsel dönüşüm adı altında imara açılacağına dikkat çekti.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 08:43
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. AKP iktidarı döneminde, kentsel dönüşüm projeleri adı altında "ranta dönük" pek çok düzenleme yapıldığını ifade eden Ayhan, yeni yapılan bir düzenleme ile askeri alanların kentsel dönüşüm adı altında imara açılacağını belirtti.

Getirilen düzenlemeye göre belediyelerin, kentsel dönüşüm yapılacak alanlardaki sağlık ve eğitim kurumları hariç tüm kurumların gayrimenkullerini, isterlerse tapuya kayıtlı bedel üzerinden satın alabileceklerine dikkat çeken Ayhan, düzenlemeyle belediyelere verilen kentsel dönüşüm yetkisindeki sınırların da kaldırılacağını, planlı ve plansız boş arazilerin kentsel dönüşüm kapsamına alınacağını kaydetti.

Bakanlar Kurulu'nda bekleyen Bayındırlık Bakanlığı tasarısında, TSK'nin kullandığı alanlar için, Milli Savunma Bakanlığı'ndan görüş alınması maddesi olmasına rağmen, belediye başkanlarının baskısı nedeniyle bu hükmün kaldırıldığının ifade edildiğini aktaran Ayhan, "Teklifte yer alan TSK'nın kullandığı alanlar için 'Milli Savunma Bakanlığı'ndan görüş alınması' ibaresi, hangi neden, kaygı ve kimlerin baskısıyla düzenlemeden çıkartılmıştır" diye sordu.

Kentlerde, özellikle gecekondu bölgeleri olmak üzere kentsel dönüşüm alanına uygun yerler olmasına karşın askeri alanların kentsel dönüşüm kapsamına alınmasının nedenini de soran Ayhan, "Bu teklifin TOKİ'ye ve bazı büyük şehir belediyelerine rant sağlama amacını taşıdığı iddiası doğru mudur? Bu düzenlemeden kimler çıkar sağlayacaktır" sorusunun da yanıtlanmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler