"Bu karar da öncekiler gibi etkisiz kalacak"

İran, ''hukuk ve mantık dışı'' olarak değerlendirdiği BM Güvenlik Konseyi'nin ağırlaştırılmış yeni yaptırım kararının ''etkisiz kalacağını'' belirtti.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 09:27
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, İran aleyhindeki yaptırım kararlarının yasal dayanaktan yoksun olduğunu ifade ederek, ''Bu karar da öncekiler gibi etkisiz kalacak'' dedi.

''Günümüz dünyasında halklar bizzat kendileri haklarını almadığı sürece sultacı ve zorba güçler bu hakları vermeyecek'' diyen Mihmanperest, devrimden beri baskı, tehdit ve yaptırımlara karşı direndiklerini söyledi.

Mihmanperest, ''Bilmeliyiz ki, bağımsızlığın korunması ve temel hakların elde edilmesi diğer ülkelere bağımlı olmamakla mümkün'' diye konuştu.

Nükleer silahlara karşı olduklarını ve dünyayı tehdit eden bu silahların imhasını istediklerini kaydeden Mihmanperest, barışçıl amaçlı nükleer enerjinin tüm ülkeler için bir hak olduğunu ve kendilerinin de bu haktan vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili de yaptırımları, ''Milletlerin haklarına karşı mücadele yolu çıkmaz bir sokaktır'' sözleriyle eleştirdi.

''Yaptırım kararı, altında imzası olanlara geçmişteki gibi pahalıya mal olacak ve onlara hiçbir faydası olmayacak'' diyen Celili, yaptırımların uluslararası toplumun adalet, kalkınma ve barış yolunda ilerlemesini engelleyemeyeceğini söyledi.

Celili, sorunları diyalog ve müzakereyle çözme yolunda büyük adım olan Tahran Bildirisinin 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi ve diğer ülkelerce desteklendiğini hatırlattı.

Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ise yaptırım kararının baskı sonucu alındığını ve siyasi olduğunu söyledi.

''İran, bu yaptırım kararını siyasi, yasa dışı ve kabul edilemez olarak görüyor'' diyen Burucerdi, yaptırım kararı alınmasında ABD'nin baskılarının etkili olduğunu savundu.

Tahran yönetimi, yeni yaptırım kararlarının müzakere sürecini olumsuz etkileyeceğini ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile ilişkileri gözden geçirebileceğini bildirmişti.

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye ve Brezilya'nın ''hayır'' oyuna karşı 12 ''evet'' oyuyla dün İran'a karşı ağırlaştırılmış yeni yaptırım kararı almıştı. Konseyin geçici üyelerinden Lübnan ise oylamada çekimser kalmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler