"Şehirlerdeki engeller" protestosu

Altınokta Körler Derneği, engellilerin, şehirlerde karşılaştıkları güçlüklere karşı belediyelerin önlem almamasını protesto etti.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 10:47
Abone Ol google-news

''Engelim engel değil, demir kazık, mantar engel'', ''Kaldırımlar taşıtlar için değil, yayalar içindir'', ''Erişilebilir kent için belediyeler göreve'' yazılı dövizlerle Sakarya Caddesi'nin girişinde toplanan grup, isteklerini içeren çeşitli sloganlar attı.Burada, grup adına açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Suha Sağlam, 2005 yılında yürürlüğe giren ''5378 sayılı Özürlüler Yasası'' na göre kentlerin tüm yaşam alanlarının engellilerin durumlarına uygun standartlara kavuşturulması için belediyelere ve diğer kurumlara 7 yıllık bir süre tanıdığını, bu sürenin dolmasına 2 yıl kalmasına rağmen bugüne kadar olumlu hiçbir gelişme sağlanamadığını kaydetti.

Belediyelerin ufak tefek düzenlemeleri, kenti kapsayan düzenlemelermiş gibi göstererek bir ''göz boyama taktiği'' izlediğini savunan Sağlam, bütün kaldırımların, sokakların, parkların, binaların erişilebilir hale getirilmesini istedi. Engellilerin şehir içinde yaşama hakkı olduğunu, şehirlerin onların yaşamına uygun şekilde dizayn edilmesi gerektiğini belirten Sağlam, ''Ankara'da 40-50 santim yüksekliğinde kaldırımlar var. Kaldırımların durumu içler acısı. Yürürken ayağımızı burkup, çukura düşebiliyoruz. Mantarlar, demir kazıklar, zincirler engellilerin yaşamını riske atıyor'' diye konuştu.

Sağlam, yürünemez hale gelmiş bozuk kaldırımlar, erişilemeyen, plansız, çarpık kentler, görevini, sorumluluklarını yerine getirmeyen duyarsız belediyeler istemediklerini sözlerine ekledi.
Daha sonra, görme engelli Halil Köseler, üzerine ''Engellilere engel olduğum için lütfen beni kaldırın!'' yazılı kağıt yapıştırılmış mantar bariyeri, çekiçle temsili olarak kırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler