"Türkleri Doğu'ya ittik"

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerin başında geldiğini belirterek, AB ülkelerinin bir an önce Türkiye'ye yönelik tutumlarında hangi hataları yaptığını düşünmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 11:31
Abone Ol google-news

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Alman "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesine verdiği demeçte, "Bir an önce Avrupa'nın Türkiye'ye karşı ne gibi hatalar yaptığını düşünmesi lazım. İtalya, herhalde Türkiye'nin AB üyeliğinin en önemli savunucularından biri. Kanımca biz Avrupalılar, Türkleri yanımıza çekmek yerine fazlasıyla Doğu'ya ittik. Eğer Türkleri Avrupa ailesi içinde istemediğimiz izlenimini yaratırsak, onlar da İran, Kafkaslar ve Suriye gibi bölgelere yönelerek farklı perspektifler arayacaktır. Bu da Avrupa'nın çıkarına değil" ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile birlikte pazartesi günü Lüksemburg'da Türkiye konusunun gündeme getirilmesini isteyeceklerini ifade eden Frattini, birkaç haftaya kadar, Türkiye ile sürdürülen üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açılmadan bir AB dönem başkanlığının daha sona ereceğine dikkat çekti.

Frattini, "Bir AB üyesi engellediği için gıda maddeleri güvenliği gibi basit bir konuda bile konuşamadık. Bunun sonuçlarına hepimiz birlikte katlanmak zorundayız" dedi.

Türkiye'nin İsrail karşıtı tutumunun ve İran ile yakınlaşmasının Avrupa'nın bu tutumundan mı kaynaklandığı sorusu üzerine de Frattini, "Evet. Gerçi iç politik dinamikler de var. Ancak Avrupa, Türkiye'yi daha aktif bir şekilde yanına çekmeye çalışsaydı tüm bu gelişmeleri önlemeye katkı sağlayabilirdik" diye konuştu.

Hala biraz zamanları bulunduğunu, ancak Türkiye'nin AB üyeliği sürecine hız kazandırmaları gerektiğini kaydeden Frattini, "(Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan ve AKP'si artık acilen AB'ye girmek istiyor mu" sorusuna da Frattini, "Evet. AK Parti'yi de Avrupa Halk Partisi (EVP) toplantısına gözlemci olarak davet ettik. EVP'nin AK Parti gibi Müslüman bir partiyi davet etmesi çelişkili görünüyor, ancak bu doğru değil" yanıtını verdi.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasını haklı bulup bulmadığının sorulması üzerine de Frattini, "Bilmiyorum. Ancak Gazze Şeridi'nde ambargo yüzünden çile çeken insanların görüntüleri İsrail'e zarar veriyor. Bunu da İsrail'in Avrupa'daki en yakın dostu olan bir ülkenin dışişleri bakanı olarak söylüyorum" dedi.

AB birliklerinin Gazze Şeridi sahilini kontrol etmesi yönünde yapılan öneriler hakkında da pazartesi günü Lüksemburg'da konuşacaklarını ifade eden Frattini, "Ancak İsrail'in demokratik ve egemen bir devlet olduğu unutulmamalı. İsrail'in karasularını bu ülkenin izni olmadan kontrol edemeyiz. Diğer yandan Hamas'ın İsrail ile anlaşabileceğine inanmak çok zor" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler