TGC ilk başkanı Sedat Simavi'yi andı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kuruluşunun 64. yılı dolayısıyla bugün kurucu başkanı Sedat Simavi'yi Türk basın ve mizah tarihindeki benzersiz yerini vurgulayarak andı.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 14:12
Abone Ol google-news

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) bir numaralı kurucu üyesi ve başkanı  (1946-49) Sedat Simavi için TGC Basın Müzesi’nde bir anma toplantısı düzenledi. TGC Başkanı Orhan Erinç’in yönetiminde gerçekleşen toplantıya araştırmacı gazeteci ve tarihçi Orhan Koloğlu ile çizerimiz Cihan Demirci konuşmacı olarak katıldılar.
 .
Orhan Erinç; “Bugün koltuğuna oturduğum Simavi ustamızın bütün yazılarını görmekte güçlük çekiyoruz çünkü o bildiğimiz kadarıyla 13 değişik imza kullanmıştır. 64 yaşına basışımızı onun kimlik ve kişiliğiyle kutluyoruz. İlke saydığımız; “Kalemine efendi kal gerekirse kır fakat satma.” sözünü daha sık kullanmamız gereken bir dönemdeyiz” sözleriyle Sedat Simavi’nin önemin vurguladı.

Toplantıda titiz araştırmalarıyla Basın Tarihimize olduğu kadar Karikatür Tarihimize de ışık tutan duayen gazeteci Orhan Koloğlu Basın Tarihimiz ve TGC tarihi içinde Sedat Simavi’yi ele aldı. Koloğlu,Türk basın tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Sedat Simavi’nin batı kültürünü çok iyi bildiğini, 18 yaşından beri bir kapandığında diğerini açarak pek çok dergi ve gazeteyi yayınladığını, çok iyi bildği matbaacılığı sayesinde hiç duraksamadığını, hayatının her döneminde ekonomik bağımsızlığa önem verdiğini, hiç kimsenim adamı olmayı istemediğini belgelerle anlattı.  Koloğlu; “Kurucusu olduğu Hürriyet Türk Gazeteciliği’nde baş yazıyı tek sütuna indirip, haber ve fotoğrafı öne çıkararak çığır açtı. Geniş okur kitlelerine ulaştı. Simavi aynı zamanda karikatüristti, çizginin, görselliğin ifade gücünü iyi bilirdi. Bütün bilgisini Sevr antlaşması netleştikten sonra Atatürk ve milli mücadelenin hizmetine sundu” diyerek aynı süreç içinde Matbuat Cemiyeti’nden TGC ‘ye nasıl gelindiğini ve Simavi’ nin kurucu olmasının tesadüf olmadığını açıkladı.

Karikatür ve Mizah Tarihimiz üzerinde özenle çalışan karikatüristimiz Cihan Demirci ise konuşmasında bugün gazetesi Hürriyet’in Simavi’ye sahip çıkmamasını eleştirerek; “Simavi adını şerefle taşımak yerine Logolarından çıkarıp internet adreslerini koymalarını, karikatürist olması dolayısıyla kurucularının adı Uluslararası Karikatür Yarışması’na çok yakışacakken Aydın Doğan adını vermelerini anlamak mümkün değil. Bugün Simavi adını ödülleriyle, ilkeleriyle, Basın Müzesiyle cemiyet yaşatıyor.” Üzüntülerini dile getirdi. Simavi’ yi ilk çıkardığı “Hande” dergisinden başlayarak yayınlarıyla ele alan Demirci, basın ve mizah tarihimize büyük emek vermiş karikatürist Ferit Öngören’i de saygıyla andı. Hayata görsel olarak bakmayı bilen Simavi’nin, çocuktan kadına kadar çok çeşitli konularda yayın çıkararak aslında Yeni Türkçenin kolay öğrenilmesine ön ayak olduğunu belirtti. Necmi Rıza Ayça ile yaptığı röportajdan okuduğu bölümlerle Simavi’nin patronluğunda gazeteciyi, çalışanlarının hakkını yemediğinin de altını çizdi.

Orhan Erinç toplantıyı kapatırken yakın tarihte ölen en kidemli üye Vatan Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Selami Akpınar’ın ünlü mandolininin Hıfzı Topuz’un aracılığıyla müzeye konduğunu duyurdu. Yitirilen kurucuları ve üyeleri rahmetle saygıyla andı. Toplantıya TGC yönetim kurulu, Balotaj, Onur ve Denetim kurulu üyeleri TGC önceki Başkanı Nail Güreli, TGC Bizim Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ulvi Yanardağ, İzzet Sedes, Orhan Peksayar, Aysel Okan, Ahmet Çitikçi, Doğan Katırcıoğlu, Özkan Altıntaş, Ateş Nesin, Akdağ Saydut, Hakan Çelik’in de aralarında bulunduğu gazeteci ve çizerler katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ordu Valisi Orhan Düzgün ve İstnabul Milletvekili Canan Kalsın yolladığı mesajlarla TGC’nin 64.kuruluş yıldönümünü kutladılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler