Yılmaz, 15 milyar dolar iddiasını yalanladı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye 15 milyar dolar geldiği iddiasına ilişkin olarak, kayıtlarında böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 14:29
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 5. Türk-Arap Ekonomi Forumu sırasında gazetecilerin, Suudi Arabistan'dan 15 milyar dolar geldiği iddiasını içeren habere ilişkin sorusunu yanıtladı.

Haberin iki kısmı bulunduğunu, ''15 uçakla 15 milyar dolar geldiği'' iddiasının ilk kısmını, haberi yazan kişinin haberin bu kısmına dayanarak analiz yaptığını, analizde de haberin doğru olup olmadığının, Merkez Bankası'nın internet sitesine koyduğu ve kamuoyuna açıklanan rakamlarından doğrulamaya çalışmasının da ikinci kısmı oluşturduğunu kaydetti. Yılmaz, şunları söyledi:

''Dolayısıyla, sorunuzun cevabını iki şekilde açıklayabilirim. Birinci kısmı, '15 uçakla 15 milyar dolar geldiği' iddiasını ilgililere sorun. Bizim kayıtlarımız, Merkez Bankası bilançosu üzerinden konuşuyorum, son derece şeffaf. Bizim kayıtlarımızda böyle bir şey söz konusu değil ve olamaz. Üstelik işin bu yönüyle ben buna 'peri masalı' bile demiyorum. 15 milyar dolar eğer bütün kupürlerden oluşsa, 100'lük, 50'lik, 20'lik, 10'luk, 5'lik ve 10'luk kupürlerden olsa ve bunları saymaya kalksanız, Merkez Bankası 4 bin 400 elemanıyla -biraz abartarak söyleyeyim- 6 ay hiçbir iş bir iş yapmasa bunu saymaya çalışsa, bunu sayamaz. Bu nerede saklanmış, nasıl gelmiş, uçaktan çıkınca nereye gitmiş, nerede muhafaza edilmiş? Böyle bir şey mümkün değil, teamüllere falan uygun da değil. Bizim açımızdan gerçekle uzaktan yakından ilgisi olan bir durum değil.
Haberi yapan arkadaşımızın bu bilgiye dayanarak, Merkez Bankası'nın kamuoyuyla paylaştığı bilgilerden, verilerden hareketle yaptığı ilave bir analiz var. Orada bunu bir bakıma doğrulamaya çalışmış. Ben bu konuda fazla bir şey söylemeyeceğim, şu dakika itibariyle Merkez Bankası web sitesine açıklama kondu.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler