'Türk-İsrail ilişkileri tamir edilebilir'

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski Başkanı Efraim Halevi, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemilere uluslararası sularda düzenlediği kanlı saldırıyla ağır yara alan Türkiye-İsrail ilişkilerinin tamir edilebileceğini söyledi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 19:20
Abone Ol google-news

Avrupa Parlamentosu'nda ''Avrupa, Orta Doğu ve Güney Asya'da Demokrasiler Teröre Nasıl Tepki Veriyor?'' konferansına katılan İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski Başkanı Efraim Halevi, düzenlediği basın toplantısında, Türk-İsrail ilişkilerinde ''uzun yıllara dayanan çok samimi ve kapsamlı işbirliği'' olduğunu belirtti. İlişkilerin tamiri için iki tarafın da büyük çaba göstermesi gerektiğini dile getiren Halevi, Türkiye ve İsrail'in temel çıkarlarının büyük ölçüde örtüştüğünü kaydetti.

Türkiye ve İsrail'in demokratik ülkeler olmasının, jeopolitik çıkarların ve İsrail'in bölge ülkeleriyle sorunlarında Türkiye'nin geçmişte oynadığı rolün ilişkilerin tamirini gerektirdiğini kaydeden Halevi, ''Umarım gelecek aylarda iki taraf da kendilerine hizmet eden ilişkileri korumak için gerekli çabayı gösterir'' dedi. Halevi, ''Türkiye'nin çıkarları var, İsrail'in çıkarları var. Şunu biliyoruz ki ülkeler arasındaki ilişkiler duyarlılıklara değil çıkarlara dayanıyor. Yaşananlara rağmen bence Türkiye ve İsrail'in temel çıkarları birbirine hayli yakın'' diye konuştu.
 

'İskenderun saldırısını İsrail yaptırdıysa delirmiştir'

1998-2002 yılları arasında Mossad'ı yöneten Halevi, İskenderun Deniz İkmal Destek Komutanlığı'na düzenlenen terör saldırısının arkasında İsrail'in olup olmadığının sorulması üzerine ''Bunu hayal edemiyorum. İsrail'in herhangi bir şekilde buna dahil olması anlamlı değil. (Akdeniz'deki gemilere İsrail tarafından yapılan) Operasyonun içeriği ve zamanlaması açısından (İskenderun saldırısının) kesinlikle bir anlamı yok. Eğer İsrail bunu yaptıysa delidir. İsrail yönetiminden hiç kimsenin bunu düşünebileceğini sanmıyorum'' ifadesini kullandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler