Halk oylamasına doğru

Gümrük kapılarında oy verme işlemlerinin, 3 Ağustos 2010 Salı günü başlayacağı ve 12 Eylül 2010 Pazar günü halk oylamasının bitiş saatine kadar devam edeceği belirtildi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 20:47
Abone Ol google-news

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un halkoyuna sunulması kapsamında, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin gümrük kapılarında oy kullanmalarına ilişkin ilke ve esasları belirledi. Bu ilke ve esaslar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, gümrük kapılarında oy verme işlemi, 3 Ağustos 2010 Salı günü, YSK'nın o çevre için tespit edeceği saatte başlayacak ve 12 Eylül 2010 Pazar günü, yine YSK'nın o çevre için belirleyeceği halk oylamasının bitiş saatine kadar devam edecek.
 

Sadece pasaportla oy kullanılabilecek

Gümrük kapılarında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı yurttaşlar, ''sadece pasaportlarıyla'' ve ''sadece gümrükten giriş-çıkış yaparken'' oy kullanabilecek. Vatandaşlar, Gürbulak, Sarp, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Esendere, Cilvegözü, Yayladağı, Dilucu, Dereköy, Öncüpınar, Nusaybin, Akçakale, Habur kara yolları ile Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Gaziantep, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Bodrum, Dalaman havalimanları ve Taşucu Deniz Limanı gümrük kapılarında, tatil günleri dahil, 24 saat süreyle oy verebilecek.

Oy verme işlemlerinde görev almak üzere, Doğubeyazıt ve Hopa, Lalapaşa, Yüksekova, Reyhanlı, Yayladağı, Aralık, Kırklareli Merkez, Kilis Merkez, Nusaybin, Akçakale, Seyhan, Oğuzeli, Kocasinan, Milas, Dalaman ve Silifke'de birer, Silopi, İpsala, Muratpaşa, Pendik, Gaziemir'de ikişer, Çubuk, Bakırköy ve Edirne Merkez'de üçer, Bakırköy'de beş gümrük kapısı ilçe seçim kurulu oluşturulacak. Oy verme süresince oy kullanacak seçmen sayısına göre, sayım ve döküm işlemlerini kolaylaştırmak üzere gerektiğinde bu kapılarda YSK kararı ile yeni gümrük kapısı ilçe seçim kurulları oluşturulabilecek.
 

Beyaz 'evet', kahverengi 'hayır'

Gümrük kapılarındaki oy vermede, ''Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu'' filigranlı sarı renkli oy zarfları ve beyaz renk üzerinde ''Evet'', kahverengi renk üzerinde ''Hayır'' ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile ''Evet'' veya ''Tercih'' mührü kullanılacak. Gümrük kapısı ilçe seçim kurulları, 17 Temmuz 2010 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar kurulacak ve kurulduğuna ilişkin imzalı tutanak ve yemin metninin bir sureti YSK'ya gönderilecek. Sandık kurulları da 24 Temmuz 2010 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar kurulmuş olacak. İlçe seçim kurulları, oy vermenin düzenli yürütülmesini sağlamak için gerekli bütün önlemleri almak ve oy verme işlemlerini denetlemekle yetkili ve görevli olacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler