GAÜ'den Bağış ve Eroğlu'na onursal doktora

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs Rum yönetimine, ''Türkiye'nin AB sürecinde Kıbrıs'tan vazgeçeceği hayallerini bırakın, 'Türkiye'nin AB sürecini nasıl hızlandırırız, Türkiye ile nasıl kalıcı barışı sağlarız' onu düşünün'' diye seslenerek, ''Sakın Türkiye AB sürecinde Kıbrıs'tan vazgeçecek zannetmeyin'' dedi.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 21:06
Abone Ol google-news

25'inci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Girne Amerikan Üniversitesinin (GAÜ), diploma töreninde, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na KKTC yüksek öğretimine katkılarından dolayı ''Siyasal Bilimler ve Kamu Yönetimi'' alanında, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a da ''Uluslararası İlişkiler'' alanında onursal doktora verdi. Törende ayrıca 815 öğrenci de diplomalarını aldı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, törende yaptığı konuşmada, 50 öğrenciyle yola çıkan GAÜ'nün bugün 68 değişik ülkeden 6 bin öğrencisi olduğunu, gençlerin dünyaya, dostluk, sevgi, barış mesajı verdiğini ve ''izolasyonları biz kaldırdık'' dediğini söyledi. Bugün asıl kutlanması gerekenlerin gençler olduğunu ifade eden Bağış, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'na hitaben, ''Sayın Cumhurbaşkanım, bu gençler izolasyonu kaldırmışlar, bundan sonrasını da inşallah bizler gerçekleştireceğiz'' dedi.
 

'Bazılarının oyunu bozuldu'

Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçildiği gün dünyaya, ''KKTC'nin masadan kaçan taraf olmayacağı'' mesajını verdiğini, diplomatik yollarla barış için elinden geleni yapacağını ve İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bıraktığı yerden devam edeceğini söylediğini aktaran Bağış, şöyle konuştu: ''İşte bazılarının oyunu bozuldu, Türkiye'nin AB sürecini kitlemek isteyenlerin de dünya barışının önüne geçmek isteyenlerin de KKTC'yi burada izole etmek isteyenlerin oyunu bozuldu. İşte bu oyunu bundan sonra, buradan mezun olup dünyanın farklı ülkelerine giden gençlerimiz, öğrencilerimiz olarak sizler de bozacaksınız.''

Birileri kabul etse de etmese de KKTC'nin dünyada itibar görmeye devam edeceğini kaydeden Bağış, dünyanın artık bir takım şeyleri fark etmeye başladığını belirtti. Bağış, ''Bütün bunların arkasında bizim kendi inancımız, kendi kararlılığımız, kendi dayanışmamız yatıyor'' dedi. Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC'yi, Türkiye'nin hiç bir bölgesinden ayrı tutmadığını ve Türkiye'de kalkınmaya ne kadar ağırlık verildiyse KKTC'nin kalkınmasını da o kadar önemsediklerini söyledi.
 

Rum tarafına mesaj

KKTC'nin barış için mesaj vermeye devam edeceğini belirterek, KKTC'nin bağımsızlık bildirisinde bile Kıbrıs Rum tarafına barış eli uzatıldığına işaret eden Bağış, barışı engelleyenlerin kim olduğunu artık bütün dünyanın gördüğünü vurguladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şöyle devam etti: ''Buradan onlara da seslenmek istiyorum; sakın Türkiye AB sürecinde Kıbrıs'tan vazgeçecek zannetmeyin. Kıbrıs Türk halkı hiç bir zaman yalnız kalmadı, bundan sonra da hiç bir zaman yalnız kalmayacaktır. Kıbrıs bizim milli davamızdır. Siz, Türkiye'nin AB sürecinde Kıbrıs'tan vazgeçeceği hayallerini falan bırakın, 'Türkiye'nin AB sürecini nasıl hızlandırırız, Türkiye ile nasıl kalıcı barışı sağlarız' onu düşünün.''

Dünyanın değiştiğini, TL'nin dünyanın en istikrarlı paralarından biri haline geldiğini, bütün dünyanın Türk ekonomisinin başarısını imrenerek izlediğini, Türk ekonomisinin Avrupa'nın 6'ncı dünyanın 16'ncı en büyük ekonomisi olduğunu söyleyen Bağış, Türkiye'nin KKTC'nin arkasında durmaya devam ettiğini vurguladı. Gençlerin verdiği barış mesajını, Akdeniz'in kıyısındaki bütün ülkelerin iyi duymasını isteyen Bağış, ''Ambargolarla kanunsuz saldırılarla uluslararası sularda insanlık dersi vermeye çalışan gönüllülere saldırmaya kalkanlara da sizin en doğru mesajı verdiğinize inanıyorum'' dedi.
 

Cumhurbaşkanı Eroğlu

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış'la birlikte onursal doktora almaktan son derece mutlu olduğunu belirtti. KKTC'deki tüm üniversitelerin kuruluşunun kendi Başbakanlığı döneminde gerçekleştiğine işaret eden Eroğlu, KKTC'yi bir turizm ve üniversiteler ülkesi yapma kararlılığında olduklarını aktardı.
KKTC'nin zorluklar içinde kurulduğunu ve nereden nerelere gelindiğini bildiklerini kaydeden Eroğlu, gençlere, mücadele yıllarından söz etti. ''Çok şükür ki bir anavatanımız var'' diyen Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin bu topraklarda izolasyon altında yaşamayı hak etmediğini, Kıbrıs Türkünün bu topraklarda onuruyla özgürce ve insanca yaşamak için mücadele verdiğini, Türkiye'nin de Kıbrıs Türklerini toplu katliamdan kurtarmak için müdahale ettiğini kaydetti.

Kıbrıs Türklerini yok etmek için planlar yapan ve anlaşmaları reddeden Kıbrıs Rum tarafının AB'de, kendilerinin ise ambargolar altında olduğunu, Kıbrıs sorununu yaratan Rum tarafının, Türkiye'nin AB sürecinde engel çıkarmaya çalıştığını ifade eden Eroğlu, Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı AB'ye girerken de Kıbrıs sorununun olduğunu söyledi. Eroğlu, ''Kıbrıs sorununu yaratan onlardı. Annan planına 'hayır' diyen onlardı ama Annan planına 'hayır' deyişlerinden bir hafta sonra AB'ye alınmışlar, Kıbrıs Türk halkı ise ambargolar altında yaşamaya mahkum edilmiş vaziyette'' dedi.

''Anavatanımız Türkiye ile birlikte elbette bu ambargoları kırmanın yollarını bulacağız'' diyen Eroğlu, 68 ülkeden gelen gençlerin bir bakıma ambargoları kırdığını ama her türlü izolasyondan kurtulmak gerektiğini kaydetti. Törene, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, bazı bakanlar ve veliler katıldı. Bağış, daha sonra KKTC'den ayrıldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler