Denizdeki petrol tahminlerden daha fazla

Amerikalı yetkililer, Meksika Körfezi'nin tabanından her gün denize karışan ham petrol miktarının 40 bin varil civarında ve tahmin edilenin iki katı olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 11.06.2010 - 06:30
Abone Ol google-news

Amerikan Jeofizik Enstitüsü Başkanı ve Amerikan yönetiminin petrol sızıntısını değerlendirmek için atadığı uzmanlar komisyonunun yöneticisi Marcia McNutt, son bilimsel tahminlere göre, denize her gün akan ham petrol miktarının asgari 20 bin ve azami 40 bin varilin biraz üzerinde olduğunu belirtti. Uzman komisyonunun önceki tahmini, 12 bin ila 19 bin varil idi.

Patlamayla batan platformu işleten İngiliz BP şirketinin son çare olarak deniz tabanındaki sızıntı noktalarına yerleştirdiği huni sistemiyle günde 15 bin varil petrol toplanıyor ve bu miktarın 28 bin varile (4,45 milyon litre) çıkarılması hedefleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, BP'nin işlettiği petrol platformunun 20 Nisanda infilak etmesiyle 1500 metre derinden denize petrol akmaya başlaması ve büyük çaplı çevre kirliliğinin meydana gelmesiyle ilgili BP Başkanı Carl-Henric Svanberg'i görüşmeye çağırmasıyla birlikte İngiliz petrol devinin hisselerinin borsalardaki düşüşü sürüyor.
 

Obama'nın, British Petrol'ün (BP) anlaşmalı olduğu petrol platformunun 20 Nisanda infilak etmesiyle 1500 metre deniz dibinde petrol akmaya başlaması ve büyük çaplı çevre kirliliğinin meydana gelmesiyle ilgili BP Başkanı Carl-Henric Svanberg ile görüşeceği bildirildi.
Amerikan hükümetinin kirlilikle mücadele çalışmalarının sorumlusu sahil muhafaza komutanı Amiral Thad Allen tarafından yapılan açıklamada, haftaya çarşamba günü yapılması beklenen görüşmede, ''Svanberg'in yanı sıra BP'nin ilgili üst düzey yöneticilerinin de bulunabileceği'' kaydedildi.

Allen, hükümet yetkilileriyle BP yetkilileri arasında yapılacak görüşmenin bir bölümüne Başkan Obama'nın da katılacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs de daha önce yaptığı açıklamada Obama'nın BP Yönetim Kurulu Başkanı Tony Hayward ile gelecek hafta görüşebileceğini dile getirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler