"CHP İstanbul İl Yönetimi düşmedi"

CHP Parti Meclisi Üyesi Gürsel Tekin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, CHP İstanbul İl Yönetimi'nin düşmediğini ve yönetimin görevinin başında olduğunu belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ise yönetimin düştüğünü açıkladı.

Yayınlanma: 11.06.2010 - 08:03
Abone Ol google-news

CHP Parti Meclisi Üyesi Gürsel Tekin'in Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi seçilmeyişinin ardından başlayan belirsizlik sürüyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüşen Gürsel Tekin, İstanbul İl Başkanlığı'na dönüp dönmeyeceğine ilişkin net bir açıklama yapmadı. CHP İstanbul İl Yönetimi Kurulu'nun bugünkü 8 istifayla düşüp düşmediğine ilişkin de çelişkili açıklamalar geliyor.

CHP Kurultayı'nın ardından MYK üyesi seçilmesi ve Genel Başkan Yardımcısı olması beklenen Tekin, MYK'ya alınmamış, bunun üzerine İstanbul İl Başkanlığı'na geri döneceği iddia edilmişti. 2 haftadır süren belirsizliğin bugün sonlanması bekleniyordu ancak Kılıçdaroğlu-Tekin görüşmesiyle de sorun çözülmedi. Tekin, CHP Genel Merkezi'nde Kılıçdaroğlu ile yaklaşık 40 dakika görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Gürsel Tekin, "Bugün Sayın Genel Başkanımı ziyaret ettim, Genel Başkanımızla son 20 günlük durum değerlendirmesi ve aynı zamanda da İstanbul'daki sorunlarla ilgili görüş alışverişi yaptık. Sayın Genel Başkanımız önümüzdeki günlerde İstanbul'un sorununu çözecek ve bu vesileyle bir daha İstanbul sorunu tartışılmayacak" dedi.

Bir soru üzerine, bütün düşüncelerini Kılıçdaroğlu'na aktardığını belirten Tekin, "PM üyeliğiniz sürüyor mu?" sorusu üzerine "Bu soruların hepsini Sayın Genel Başkanımıza sorarsınız, ben, Sayın Genel Başkanımla konuştuğumda İstanbul ile ilgili sorunlar en kısa zamanda çözülecek" dedi.

CHP İstanbul İl Örgütü'nün düştüğü yönünde haberler yapıldığını anımsatan Tekin, İstanbul'daki yönetimin düşmediğini, yöneticilerin görevlerinin başında olduğunu bildirdi. Tekin, "2 il yöneticisi arkadaşım ve ben dahil olmak üzere 3 kişi PM üyesi olduğumuz için geçen hafta otomatikman biz düşmüştük. Şu anda kurulumuzda 18 tane arkadaşımız görev yapıyor. 7 ama bir rivayete göre 8 arkadaşımız istifa dilekçelerini vermiş. 10 tane arkadaşımız bugün şu anda bu saatte bile İstanbul İl Örgütü'nde görevlerinin başındadır" dedi.

Bir gazetecinin, tüzüğün ilgili maddesine göre üye sayısının çoğunluğunun istifa etmesiyle yönetimin düşeceğini anımsatması üzerine tekin, salt çoğunluğun 21 üye değil, PM üyelikleriyle boşalan 18 üye üzerinden hesaplandığını bildirdi.

Tekin, İstanbul İl Örgütü'ndeki istifalarla ilgili bir "gönül kırıklığı" bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine ise "Hayır, hiç kimseye bir gönül kırıklığım yoktur. Ama siyasette biliyorsunuz, geçen hafta 18 arkadaşımız sayın Genel Başkanımızı ziyaret ettiler, benim bilgim dışında ziyaret yapıldı, Sayın Genel Başkanımız da aynı şeyi doğruladı. 18 tane arkadaşımızın önerisi, 'İstanbul'da Gürsel Tekin tekrar geri dönsün' talebiydi. Sonra 6 gün içerisinde ne değişti bilmiyorum. Saygı duyarım, siyasettir, 6-7 tane arkadaşımız farklı düşünebilir, siyasette kırgınlıklar yoktur, siyasette mutlak beraberlikler, mutlak ayrılıklar yoktur, bunlar yaşanır" diye konuştu.

Tekin, son günlerde kendi ismi üzerinden CHP'nin tartışılmasından rahatsızlık duyduğunu ifade ederek "İnşallah bu tartışmalar ivedilikle gider. Sayın Genel Başkanımız da bu olayın farkında ve el koyacaktır" dedi.

Tekin, "İstanbul İl Başkanlığı'na talip misiniz?" sorusu üzerine ise "Çok teşekkür ediyorum, ben Sayın Genel Başkanımızla bunları paylaştım, eğer merak ediyorsanız Sayın Genel Başkanım sizlere açıklama yapar" diye konuştu.


Tekin 'düşmedi' diyor, tüzük hükümlerine göre 'düştü'


CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu'ndan 8 üyenin istifa etmesiyle örgütün düşüp düşmediği de tartışma konusu oldu. CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu 21 üyeden oluşuyor. CHP Kurultayı'nda 3 İstanbul İl yöneticisinin PM üyesi seçilmesiyle İstanbul İl Yönetim Kurulu'ndaki görevleri düştü. Bugün 8 kişinin istifa etmesiyle İl yönetiminde boşalan sandalye sayısı 11'e yükseldi ve üye tam sayısının salt çoğunluğunun üyeliği düştüğü için örgütün de düştüğü ifade edildi. Ancak Gürsel Tekin, salt çoğunluğun 21 üzerinden değil, 3 üyenin PM'ye seçilmesiyle düşen 18 sayısı üzerinden hesaplandığını belirtti. Ancak, CHP Tüzüğü'nde yer alan "asıl üyeliklerde yarıdan fazla boşalma olması halinde kurul düşmüş sayılır" hükmüne göre CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu düşmüş sayılıyor.

 

Hakkı Süha Okay: "Yönetim düşmüştür"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, İstanbul İl Yönetim Kurulunun düştüğünü bildirdi.

Okay, Gürsel Tekin ile partinin İstanbul İl Yönetim Kurulu'ndan 2 kişinin Parti Meclisi'ne seçilmesi sonrasında CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üye sayısının 18'e indiğine dikkati çekti.

Bunların 8'inin bugün Ankara'ya gelerek İl Yönetim Kurulu'ndan istifalarına ilişkin dilekçe verdiklerini belirten Okay, böylece İl Yönetim Kurulu üye sayısının 10'a düştüğünü ifade etti.

Bu durumda İl Yönetim Kurulundaki üye sayısının, üye tam çoğunluğunun altına düştüğünü dile getiren Okay, ''O nedenle İstanbul İl Yönetim Kurulu düşmüştür. Bundan sonraki süreçte İstanbul İl Yönetim Kurulu ile ilgili tasarruf yetkisi tüzük uyarınca Merkez Yönetim Kurulu'na aittir. Ayrıca il yönetiminin bundan sonra toplantı yeter sayısı da bulunmamaktadır. Pazartesi günü Merkez Yönetim Kurulu'nda bu husus ele alınacaktır'' dedi.

 


CHP tüzüğü ne diyor?

CHP Tüzüğü'nün 42. maddesinin ilgili bölümleri şöyle:
"D) İl ve İlçe başkanlığı boşaldığında; olağan kongreye kadar görev yapmak üzere yenisi, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri veya partililer arasından il ve ilçe yönetim kurulu'nun üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ve geciktirilmeden seçilir. 'Bu maddenin E bendinde gösterilen durumlarda Merkez Yönetim Kurulu, il ve ilçe başkanını seçer ve geçici kuruldaki boş üyelikleri doldurur.
E) İl ve İlçe yönetim kurulu üyeliklerinde boşalma olduğunda yedekleriyle doldurulur. Bütün yedeklerin çağırılmasından sonra kurul üyelerinin sayısı üye tam sayısının yarısının altına inerse ya da asıl üyeliklerde yarıdan fazla boşalma olması halinde kurul düşmüş sayılır. Bu hallerde Merkez Yönetim Kurulu doğrudan ya da İl Yönetim Kurulunu görevlendirerek gelecek olağan kongreye kadar görev yapmak üzere gecikmeden yeni bir yönetim kurulu oluşturur. Bu durumda da tüzüğün 48/J bendinde düzenlenen cinsiyet kotası uygulanır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler