Yahudilerden boykot çağrısı

İsrail'in Akko kentinde Yom Kippur gerginliği sürüyor. Kentin Yahudi sakinleri, Arap işyerlerini boykot etmeye çağırıldı. Akko Belediyesi'nin, kentin Çarşamba günü başlayacak olan geleneksel tiyatro festivalini iptal etmesinin de bugüne hazırlanan Arap iş yeri sahiplerine şimdiden büyük kayıplar verdirdiği belirtiliyor.

Yayınlanma: 11.10.2008 - 17:44
Abone Ol google-news

İsrail'in kuzeyindeki sahil kenti Akko'da, Yom Kippur'un (Kefaret Günü) başlamasından bir kaç saat sonra bir Arap sürücünün, Yahudi inanışının genel kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Yahudiler tarafından saldırıya uğramasının ardından, kentin Yahudi ve Arap sakinleri arasındaki gerginlik sürüyor.

Kentte, taraflar arasında beklenmedik bir şekilde gelişen şiddet olaylarının ardından, İsrail radyosu, kente yığılan çok sayıdaki polis gücünün sükuneti sağladığını belirtmesine rağmen, polis dün gece de Araplara ait iki boş evin kundaklandığını açıkladı. Olaya karıştığı şüphesiyle 4 kişinin gözaltına alındığı, aralarında çocuk yaştaki ikisinin bugün salıverildiği belirtildi.

Öte yandan, üçte birini Arapların oluşturduğu 50 bin dolayında nüfuslu kentin Yahudi sakinleri arasında hızla yayılan SMS mesajlarında, Arap iş yerlerine karşı boykot çağrısı yapıldığı bildirildi. Bir grup Yahudinin başlattığı belirtilen SMS mesajları, Yom Kippur'da yapılanlara karşı, Arap iş yerlerine, tüccarlara ve esnafa karşı boykota çağırıyor.

Akko'da benzer boykot uygulaması, daha önce 2000 yılı olayları sırasında yapılmış ve Akko'nun Yahudi toplumu, Arap iş yerlerine karşı yaklaşık bir yıl sürdüğü bildirilen boykota başvurmuş, Araplar'ın bulunduğu Eski kent'e uğramama yolunu seçmişti.

Akko Belediyesi'nin, kentin Çarşamba günü başlayacak olan geleneksel tiyatro festivalini iptal etmesinin de bugüne hazırlanan Arap iş yeri sahiplerine şimdiden büyük kayıplar verdirdiği söyleniyor. Kent merkezindeki mağaza ve dükkanları saldırıya uğrayan ve büyük hasar gören Yahudi iş yeri sahiplerinin mali kayıplarının da büyük olduğu ifade ediliyor.

İsrail İç güvenlik Bakanı Avi Dichter ile hükümeti kurmakla görevlendirilen Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de Akko'yu ziyaret ederek, kentteki durumu yerinde inceledi ve olaylara karışanları ayırmaksızın şiddetle eleştirdi.

Olayları çıkaranların ve karışanların adalet önüne çıkarılacağını söyleyen Dichter, kentteki Camilerden yapıldığı öne sürülen ''Araplar'ın sokağa dökülmeye çağrıldığı'' iddialarını da araştıracaklarını belirtti.

Olayların başladığı geçen Çarşamba akşamı, Yahudi dininin en kutsal günü sayılan Kippur Günü'nün başlamasının bir kaç saat sonrasında, Yahudi mahallesinde, aracında yüksek sesle müzik çalarak sürdüğü ve sigara içtiği belirtilen Arap sürücünün taşlı ve şişeli saldırıya uğramasının ardından, kentin Yahudi ve Arap toplumunu karşı karşıya getiren şiddet olaylarının gerisinde bir Arabın, Yahudiler tarafından öldürüldüğü söylentilerinin çıktığını polis de doğrulamıştı. Bu söylentilerle birlikte, camilerden tüm Arapların sokağa dökülmesi yolunda çağrılar yapıldığı de söyleniyor.

İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter, özellikle Yahudi kent sakinlerine, yanlarında silah bulundurmaları yolunda yapılan çağrıları da ''kendi başına şiddete davetiye çıkarmak'' olarak değerlendirdi.

Şiddet olayları, Yahudi iş yerlerine ve araçlarına yapılan saldırıların ardından, Ulusal Birlik partisi milletvekili Aryeh Eldad, ''olayları Yahudilere karşı Arap kıyımı'' olarak nitelendirmiş ve ''Polis onları (Yahudileri) koruyacak bir şey yapmazken, Yahudiler, kendilerini korumak için silah taşıma yoluna giderlerse, bu kimseyi şaşırtmamalı'' demişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler