"Türkler çok çabuk unutur"

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki anlaşmazlığın, iki ülke ticari ilişkilerine zarar verdiğini yazdı.

Yayınlanma: 11.06.2010 - 10:35
Abone Ol google-news

Ankara ve Kudüs muhabirlerinin kaleme aldığı haberde, Türkiye'de diplomasiyle ticaretin el ele yürüdüğüne, bakanların yurtdışı ziyaretlerine beraberlerinde çok sayıda iş adamını götürdüğüne dikkat çekildi.

FT, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, zaten gergin olan Türkiye-İsrail ilişkilerinin daha da gerildiğini ve iki ülke iş ve ticaret bağlarının geçen 2 yılda zayıfladığını kaydetti.

İlişkilerin kötüye gitmesinin turizme olumsuz etkisine de dikkati çeken FT, çok sayıda İsrailli turistin Türkiye tatillerini iptal ettiğini belirtti. İsrail'den Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin sayısının 2009 yılında yarı yarıya indiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki sözlerinin ardından geçen yıl yüzde 1'den biraz daha fazla İsrailli turistin Türkiye'yi ziyaret ettiği kaydedildi. 2008 yılında 3,5 milyar dolar olan iki ülke ticaretinin, 2009 yılında yüzde 30 düştüğüne dikkat çekilen haberde, İsrailli yetkililerin bunu hem küresel ekonomik krize, hem de kötüleşen siyasi ilişkilere bağladığı belirtildi.

Haberde, ''Ticaret söz konusu olduğunda, açık şekilde asıl muhtaç durumda olan ortak İsrail. Ayrıca, Türkiye Arap ülkeleriyle ticareti artırıyor, dün Lübnan, Suriye ve Ürdün'le yeni bir ticari anlaşmaya vardığını açıkladı'' denildi.

Türkiye ile İsrail arasındaki savunma alanındaki anlaşmaların da olumsuz etkilendiği kaydedilerek, İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel'in, ''Erdoğan'ın 2003'te iktidara gelmesinden bu yana, iki ülke arasında büyük askeri anlaşmalar görmedik'' sözleri aktarıldı.


"Türkler çok çabuk unutur"

Gazete akıllardaki sorunun, ''Hükümet düzeyinde düşmanlıkların, savunma teknolojisinden Türkiye'nin Yahudi inançlarına göre hazırlanmış çikolata ihracatına kadar özel sektör ilişkilerine daha ne kadar yayılabileceği'' olduğunu kaydetti.

Bu durumdan en fazla etkilenmesi beklenen şirketlerden birinin Türk Hava Yolları (THY) olduğuna dikkati çeken gazete, İsrail'de Haziran-Ağustos dönemindeki THY rezervasyonlarının yüzde 10'unun iptal edildiğini duyurdu. Bir diğer hassas durumdaki şirketin ise İsrail'de dört doğal gaz tesisi projesi bulunan, Zorlu Enerji Grubu olduğu kaydedildi.

İsraillilerle çalışan orta büyüklükte bir savunma şirketinin sahibinin görüşlerine de yer veren gazete, bu kişinin, ''Bazıları kaygılanıyor ama biz Türkler çok çabuk unuturuz'' sözlerini aktardı.

FT, İsrail'de bazı kişilerin iş ve siyasetin ayrı tutulması gerektiğini düşündüğünü belirterek, Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Menachem Carmon'un iki ülke arasındaki yatırım projelerinin ertelenebileceğini söylediğini kaydetti. Gazete Carmon'un şu sözlerini aktardı; ''Her iki tarafta da siyasetçiler gelir ve gider. Ancak iş adamlarının uzun süreli bir bakış açısı vardır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler