Beklenen teklif TBMM'de

Kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen tasarı yeniden düzenlenerek, teklif halinde TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Yasa teklifi, 16 Haziran Çarşamba günü TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülecek.

Yayınlanma: 11.06.2010 - 11:13
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan ve yine Erdoğan'ın talimatıyla bir an önce yasalaşmasını istediği teklifin Haziran ayının son haftasında da Genel Kurul'dan geçmesi bekleniyor.

AKP'nin hazırladığı yasa teklifiyle; kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen ve terör suçuna bulaşmış 18 yaş altındaki çocukların, çocuk mahkemelerinde yargılanması, ceza ve infazda eşitlik getiren ve toplantı gösteriş ve yürüyüş kanununda çocuklar lehine değişikliklere gidildi.

Torba teklif olarak TBMM Başkanlığı'na sunulan düzenlemelerde, Ceza İnfaz Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunlarında değişiklik öngörülüyor. TBMM Başkanlığı'na sunulan ve 8 maddeden oluşan teklif terör suçuna bulaşmış 18 yaş alındaki çocukların, yargılanma ve ceza infazda yapılacak uygulamalarda "normal suçlarda" olduğu gibi uygulama getiriliyor.

Koşullu salıverme

Teklifle ayrıca; suça itilen çocuklar konusunda ceza artırıcı nedenler ortadan kaldırılıyor. Terör suçu işleyen çocuklar, yaş ayırımı yapılmaksızın ağır ceza mahkemeleri yerine çocuk mahkemelerinde yargılanabilecekler.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle; terör suçlusu çocuklara daha önce uygulanan dörtte üç oranındaki infaz, üçte ikiye düşürülüyor. Daha önce terör suçlusu çocuklarda suça göre "koşullu salıverme" uygulanmazken, getirilen yeni düzenlemeyle "koşullu salıverme" uygulanabilecek.
 

Ceza yerine güvenlik tedbiri

Yapılan bir başka yeni düzenlemeyle; toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasını ihlal ederek suça itilen çocukların işledikleri suç yeniden yapılandırılıyor. Bu çerçevede, eğer ilk defa işledikleri bir suç ise, suçun cezası neyse bunu alacaklar. Ancak bu suçlar güvenlik tedbiri olarak uygulanacak. Sadece bununla ilgili ateşli silahlar ve yasada sayılan bazı şeyler hariç tutulurken ilk defa suça itilen bir çocuk söz konusu olduğu takdirde suçla ilgili yargılama sonucu, ceza neyse bu cezayı alacak. Ancak, cezanın müddeti ne kadar ise, o kadar da güvenlik tedbirine tabi tutulacak. Hapis yerine güvenlik tedbiri getirilecek. Güvenlik tedbirlerini ise ilgili bakanlıklar belirleyecek.

Çocukların karıştığı suçta silah varsa böyle bir durum söz konusu olmayacak. Ancak suça itilen çocuk ikinci defa aynı suçu işlemesi durumunda güvenlik tedbiri uygulaması uygulanmayacak. Bu durumda, çocuklar terör suçlusu kapsamında değil, normal çocuk suçlusu gibi "çocuk mahkemelerinde" yargılanacak.

 

"Temcit pilavına çevirdiler"

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, AKP tarafından hazırlanan ve terör suçlusu çocuklara bir kereye mahsus "af" öngören teklifi, "Bu olayı temcit pilavına çevirdiler" diye değerlendirdi.
Söz konusu yasanın daha önce komisyona geldiğini, alt komisyona gönderildiğini belirten Gök, şöyle dedi:
"Bu olayı temcit pilavına çevirdiler. Komisyona geldi, alt komisyona gitti. Kamuoyuna şirin gözükmek için, iş yapmış olmak için yeni teklif veriyorlar. Bu da tekrar alt komisyona gidecek. Yine Genel Kurul'a yetişmeyecek. Bu kepazelik, ayıp bir şey. Niyetleri başka."

 

"Tam bir AKP klasiği"

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız AKP tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan 'suça itilmiş çocuklarla ilgili' yasa teklifini, "Sorunu çözmeyen, içi boş, sadece yaraya neşter atan ama tedavi etmeyen bir yaklaşım. Tam bir AKP klasiği" olarak değerlendirdi.

Yıldız, AKP tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan 'suça itilmiş çocuklar'la ilgili yasa teklifini ANKA'ya değerlendirdi. AKP'nin teklifinde çocuğun hala terör suçlusu, örgüt üyesi, örgüt propagandasını yapan olarak görüldüğünü ifade eden Yıldız, yasadan beklentisi olanlar için teklifin tam bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi. Tek tesellilerinin teklifin komisyonda görüşülecek olması ve değiştirilebileceği olduğunu dile getiren Yıldız şöyle konuştu:
"Teklife bakılırsa çocuklar yine cezaevinde kalmaya devam edecek. Yarı oranında ceza düşürüldüğünde de çocuklar onlarca yıl ceza yiyecek. Bizce bu düzenleme, muhalefet partilerinin geldiği noktanın çok gerisinde. BDP, MHP, CHP'nin çok gerisinde duran bir teklif var ortada. Çocukların affedilmesinin teklif edildiği bir süreçte gerçekten palyatif bir çözüm AKP'nin teklifi. İşi zamana yayan bir yaklaşım var. Bütün suçlardan dolayı cezaevlerinde bulunan çocukların affedilmesi, tanımların değişmesi lazım. Çocuklar hala örgüt üyesi konumunda. Dolayısıyla önce çocuğu terör örgütü mensubu olarak, terör suçlusu olarak gören yaklaşımdan uzaklaşmak gerekiyor. Çocuk çocuktur. Önemli olan tüm suçları açısından onu çocuk olarak görmek lazım."

Teklifin tam bir AKP klasiği olduğunu kaydeden Yıldız, teklifin AKP'nin seçim yatırımı olduğunu da belirterek şöyle konuştu:
"Bu AKP'nin seçim propagandasıdır. Bu konuda kamuoyunda ciddi bir baskı var, AKP bunu savuşturmayı seçim malzemesi yapmaya çalışıyor. 25 bin öğretmen, 20 bin polis alımı, yeşil kartla ilgili düzenleme ve taş atan çocuklar bunların hepsi AKP'nin yeni bir seçim hazırlığı içinde olduğu, bu yasaları oya tahvil etmeye çalıştığının göstergesidir. Temel hak ve özgürlükler konusunda AKP'yi samimi olmaya çağırıyoruz. Problemleri çözmeyen, oyalayan yaklaşımlardan uzaklaşmaya çağırıyoruz. Kaldı ki hükümet tasarı olarak da bunu getirmiyor. Sorundan kaçan bir yaklaşımın olduğunu, seçim malzemesi yapıldığını görüyoruz. Bu teklif sorunu biraz daha içinden çıkılmaz hale getirecek, tıpkı Anayasa değişikliğinde olduğu gibi. Bu haliyle içi boş bir yasa taslağı. Gerekçesindeki ifadeler bile AKP'nin soruna yaklaşımını deşifre ediyor. Sivil toplum örgütleri ve hukuk camiasıyla birlikte bu işin takipçisi olacağız."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler