"Tüm ülkelere eşit mesafede duracağım"

BM Genel Kurulu'nun başkanlığına bugün seçilen İsviçre'nin eski dışişleri bakanı Joseph Deiss, Eylül'de göreve başladığında tüm Ülkelere eşit mesafede duracağını söyledi.

Yayınlanma: 11.06.2010 - 18:37
Abone Ol google-news

BM'de basın toplantısı düzenleyen Deiss, İsviçre'deki minare yasağıyla ilgili bir soru üzerine, kendisinin artık İsviçre hükümetinde yer almadığını belirterek, bu soruya yanıt veremeyeceğini, ancak göreve başladığında Genel Kurul Başkanı olarak tüm ülkelere eşit mesafede duracağını, herkese eşit davranacağını belirtti.

Basın toplantısında Deiss'in yanında bulunan İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey de kararın halkın kararı olduğunu, hükümet olarak buna karşı olduklarını vurguladı.

Calmy-Rey, gazetecilerin Libya'daki hapishaneden çıkan İsviçreli işadamıyla ilgili soruları üzerine, işadamının hapishaneden çıktığını, ancak şimdi Libya'dan ayrılmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtti. İsviçre Dışişleri Bakanı, bu kapsamda AB dönem başkanı İspanya ve Almanya'nın da çabalarıyla konuyu tamamen çözmek ve Libya ile ilişkileri normalleştirebilmek için çok çalıştıklarını ve bugün konuyu Genel Kurulun şu anki başkanı Libyalı Dr. Ali Treki ile de ele aldıklarını ifade etti.

Joseph Deiss, BM Genel Kurulunun Eylül ayında kendi başkanlığında başlayacak yeni döneminde, ekonomik yönetim, kalkınma hedefleri, küresel ısınma, gıda güvenliği gibi sorunların gündeminde olacağını anlattı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile işbirliği içinde çalışacaklarını söyleyen Deiss, Güney Afrika'da bulunan Genel Sekreterle bugün telefonda görüştüklerini de bildirdi.

Genel Kurul'un BM Güvenlik Konseyi'nin ele aldığı siyasi konular yerine daha çok siyasi olmayan konularla ilgileneceğini de söyleyen Deiss, Güvenlik Konseyi'nin reformu konusunda da tarafsız davranacağını söyledi.

Deiss bir soru üzerine kendisi dışişleri bakanıyken İsviçre'nin 2002 yılında yapılan referandumun ardından BM'ye katılmasından büyük memnuniyet duyduğunu ve bunun için çok çaba sarfettiğini de dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler