"Google yetkilileri Türkiye'ye gelecek"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Google'' yetkililerinin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) görüşme talebinde bulunduklarını bildirerek, ''En kısa zamanda, önümüzdeki hafta muhtemelen gelirler'' dedi.

Yayınlanma: 12.06.2010 - 08:13
Abone Ol google-news

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars Havaalanındaki yeni iç ve dış hatlar terminal binasının temel atma töreninin ardından bir grup basın mensubuyla sohbet toplantısında bir araya geldi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, erişimi engellenen ''Youtube'' internet sitesine ilişkin bir soru üzerine, ''Memleketin meseleleri dururken, millet para kazanıyor. Bir reklam, pazarlama şirketin olacak, hiç bir tane fatura kesmeyeceksin. Ondan sonra da 'internete özgürlük' diye Türkiye'den de adamları götüreceksin merkezine dolaştıracaksın, ondan sonra yazıp çizecekler. Böyle şey olmaz. Bu ülkenin haklarını korumak hepimizin görevi'' diye konuştu. Çalışanların maaşından bir çok vergi ödediklerini, küçük esnafın da vergi ödediğini anımsatan Yıldırım, ''Bunlar dünya kadar reklam alıyor. Vergi yok, fatura kesiyor mu, kesiyor. Nereden kesiyor? İrlanda'dan kesiyor'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, konuya ilişkin Google yetkililerinin görüşme talebinde bulunduklarını bildirerek, ''Adamlardan da ses geldi, gelip görüşecekler. En kısa zamanda, önümüzdeki hafta muhtemelen gelirler. Bizim kapımız her zaman açık, gelsin konuşsunlar, görüşsünler. Muhatapları BTK, artık bizle işleri olmaz. Dediklerimizi yaptıktan sonra gelirler, 'yaptık' derler o zaman da biz de görüşürüz'' diye konuştu.

''İnternet sitesiyle nasıl bir anlaşma olur?'' şeklindeki bir soru üzerine de Yıldırım, ''Bizim anlaşma gibi bir şeyimiz yok. Biz diyoruz ki 'şunları, şunları yap'. Pazarlık edecek halimiz yok. Türk hukukunu tanıyacaksın, Türkiye'de mükellef olacaksın, Türkiye'de yerli sürüm yapacaksın, adresin belli olacak, ben seni aradığımda bulmam lazım, buradan para kazanıyorsan muhakkak buranın kurallarına, usullerine, hukuk sistemine, herşeyine razı olacaksın, hakkını da burada arayacaksın'' yanıtını verdi.

'Karın gurultusu gibi bir sesle internete bağlanmaya çalışıyorduk'

Türkiye'de yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Yıldırım, ''Genişbant yoktu bu ülkede, genişbandı kim getirdi? Bir tane karın gurultusu gibi bir sesle internete bağlanmaya çalışıyorduk. Giremeden düşüyorduk, gur gur gur gur... Şimdi internet otobanları var, herkes giriyor. Bilgi toplumu hedeflerimiz var, projelerimiz var'' şeklinde konuştu. Google yetkililerine de seslenen Binali Yıldırım, ''Çok güzel, arama motorun var, paylaşım siten var. Bunlar faydalı şeyler, insanlar dünya ile irtibata geçiyor, işini görüyor, bilgi ediniyor ama çifte standart olmasın. 23 ülkeye yerli sürüm yapmışsın. Niye Türkiye'nin yok? Türkiye'ye de yap. Hukuki konularda kurumla, TİB ile, yargı ile işin olunca bir muhatap olsun, buraya bir adam tayin et hukuki işlerine baksın, vergi alışverişlerine baksın, dediğimiz bu. Diğer ülkelerde yaptın, Türkiye'de de yapacaksın'' şeklinde konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bu sitelerin Almanya ve Brezilya ile son dönemde bir anlaşma yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: ''Alman yargısının bu sitelere online bağlantısı var. Bir şeyi savcılık tespit ettiğinde hemen ikaz ediyor, 72 saatte kaldırdı kaldırdı, kaldırmadı, otomatik kapatıyor. Almanya, Brezilya... Bugüne kadar Almanya'nın bu şekilde yaptığı talep sayısı 130'u bulmuş. Türkiye'de 10 bile değil. Neyin kıyametini koparıyoruz? Bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor. Yazık günah... Bu ülkenin bir onuru var, bu ülkenin bir kimliği var. Hiç kimse bu ülkeye, Türkiye'ye üçüncü dünya ülkesi muamelesi yapamaz. Hiç kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Burası bir hukuk devleti.''

'Şark kurnazlığı yapıyor'

Bu sitelere yönelik yargı kararının yanlış da olabileceğini ancak bunun düzeltilmesi için haklarını aramadıklarını belirten Ulaştırma Bakanı Yıldırım, şöyle devam etti: ''(Ben büyük firmayım), 'Türkiye'nin kanunları beni bağlamaz', 'Türk halkı da zaten bana mahkum', 'niye o zaman kendimi yorayım?'... Ben milletime açıkça ne olduğunu söylüyorum. Karar milletin. Hiç kimsenin alışında verişinde, kazancında gözümüz yok. Herkesin başımız gözümüz üzerinde yeri var, para kazansın, iş yapsın, istihdam oluştursun. Ama karşılığını da versin, bu ülkenin kanunlarına riayet etsin, kurallarına uysun, hassasiyetlerine dikkat etsin. Sen şimdi Atatürk'e hakaret içeren bilgileri, videoları koyacaksın. Biz de 'varsın olsun canım işte bu yani basın özgürlüğüdür, hürriyetlerdir...' Bu ülkenin değerlerini biz korumayacağız da kim koruyacak? Bizim bir vatandaşımız yapsa aynı şeyi, adam ülke içinde gidecek yer bulamaz. Ne bu müsamaha? Yapmayalım lütfen. Bu ülkenin değerlerini biz korumayacağız, kim koruyacak?'' Söz konusu internet sitesi yerine sivil toplum kuruluşlarının erişim kararının iptali için yargıya başvurduklarını anımsatan Yıldırım, ''O da hiç yokken iyidir'' değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, ''Google Earth'e, Youtube'un Ip'sini veriyor, şark kurnazlığı yapıyor. 'Bunlar yasakladılar'... Bu da dürüst bir davranış değil, o da ayrı bir şey. Ne yaparsa yapsın. Yapacağı şeyler çok net. Bu ülkenin vatandaşı hangi kurallara, hangi kanunlara tabi ise onlar da aynı kurallara tabi. Onların geçiş üstünlüğü olamaz'' dedi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de konuya ilişkin ''Son olaylar kendi içinde yaptıkları düzenlemeler. Kurum olarak, TİB olarak herhangi bir şey istemedik. Youtube'un da sahibi olan Google, IP bazında harmanlama yaptı ve Youtube'un mahkeme kararıyla erişimi engellenen IP adreslerini başka sitelere verdi, Google Analitic gibi'' dedi.

Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısı konusunda da Türkiye'nin bu işin peşini bırakmayacağını, İsrail'in bu işin bedeli neyse ona katlanacağını söyledi. Yıldırım, ''Eğer bu gibi olaylara uluslararası camia prim verirse o zaman da bu işler meşru olur. Nasıl 11 Eylül'de dünya ayağa kalktıysa, biz de beklerdik ki bu olayda da dünya ayağa kalksın. Herkesin aynı duyarlılığı göstermesi lazım'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler