Arama kurtarma tatbikatı Pazartesi başlıyor

İsraillilerin Mavi Marmara'ya misilleme olarak yapacakları eylem bir hafta ertelendi.

Yayınlanma: 12.06.2010 - 09:00
Abone Ol google-news

Türk Silahlı Kuvvetleri, KKTC'de İsrailli bazı "sendikacıların" Mavi Marmara gemisine misilleme olarak gerçekleştirmeyi düşündükleri eylem öncesinde KKTC'de önceden planlanan bir arama-kurtarma tatbikatı yapacak.

TSK'den yapılan açıklamaya göre Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2010 Arama Kurtarma Tatbikatı; Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arama kurtarma teşkilatlarında yer alan sivil ve askeri unsurların katılımıyla, 14 Haziran Pazartesi ve 17 Haziran Perşembe günleri arasında, Doğu Akdeniz'de K.K.T.C. toprakları ve kara suları ile Türkiye'nin Arama kurtarma bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda icra edilecek.

Önceden planlanan tatbikatın amacı "Arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usullerini geliştirmek, bu şekilde insani yardım harekâtı ve iş birliği konularında Türkiye ve K.K.T.C.nin imkan ve kabiliyetlerini denemek" olarak açıklandı.

Tatbikata, Türk Arama Kurtarma (AK) teşkilatında yer alan Sağlık ve Ulaştırma Bakanlıklarının ilgili kuruluşları, Denizcilik Müsteşarlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan çeşitli tipte gemi, uçak ve helikopterler, K.K.T.C.den ise; Sağlık Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığının ilgili kuruluşları, K.K.T.C. Ercan Hv.AKKM, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kıbrıs Türk Radyo ve Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ltd. Şirketi arama kurtarma unsurları katılacak.

İsrailli "sendikacı" eylemi

Mavi Marmara olayından sonra Türkiye'deki "sendikaların" aktif destek verdikleri eylemler görülmüştü. Bu kez İsrailli sendikalar KKTC'ye gemiyle giderek uluslar arası kamuoyunun Türkiye'nin adadaki konumuna dikkat çekmeyi amaçlayan bir eylem planladı. Eylemin bu hafta sonu gerçekleşmesi planlanıyordu, ancak Rum basınına göre eylem bir hafta ertelendi. İsrailli grubun, Türkiye'nin Kıbrıs'ta "işgalci" olduğu iddiasıyla bu pazar KKTC'de Gazimagosa açıklarına demirleyeceği ilan edilmişti. Plana göre eğer Gazimagosa'ya yaklaşılamazsa, gemiler Kapalı Maraş'ın olduğu bölgeye yönelecekti.

Rum Gazete: İsrailliler sıcak temas istemiyor

Rum Simerini gazetesi İsrailli emekli-öğrenci sendikalarının KKTC kıyılarına yaklaşmaya niyetli olmadıklarını yazdı. Gazete, İsrailli eylemcilerin İsrail basınına yaptıkları açıklamalarda, herhangi bir sıcak temas olmasını amaçlamadıklarını ve bölgeye Türk savaş gemilerinin gitmesi durumunda oradan ayrılacaklarını söylediklerini de kaydetti. TSK tatbikatıyla çakışma olasılığının, İsraillilerin eylemini ertelettiği yorumları yapılıyor. TSK'nın tatbikatı Pazartesi günü başlayıp üç gün sürecek, izleyen hafta sonu da İsraillilerin ertelenen eylemi başlayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler