"ABD, milislere daha çok yetki verebilir"

Afganistan'da olası bir başarısızlıktan endişe duyan ABD'nin bu ülkedeki aşiret milislerinin yetkisini yaymaya dayalı yeni bir strateji geliştirebileceği ileri sürüldü. Bu yeni yaklaşımın Afganistan'daki güvenlik güçleri birimleri arasındaki rekabeti de körükleyebileceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 11.10.2008 - 20:23
Abone Ol google-news

ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesine açıklamalarda bulunan adının gizli tutulmasını isteyen bir yetkili, ''Amerikan birlikleri, Afganistan hükümetinin kuvvetleri ile aşiret milislerinin eğitimine yoğunlaşmak amacıyla askeri operasyonlarının sayısını azaltacak'' dedi. Aynı yetkili, bu yeni yaklaşımın tartışmalı olduğunu da belirterek, ''Çünkü bu, savaş ağalarının nüfuzunu yayabilir ve Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin hükümetini baltalayabilir'' yorumunda bulundu.

Bu yeni yaklaşımın Afganistan'daki güvenlik güçleri birimleri arasındaki rekabeti de körükleyebileceğini belirten Amerikalı yetkili, ''Ancak Washington'daki Amerikalı askeri yetkililerin bu türden riskler almak arzusu, Afganistan'daki durumun ne denli büyük bir endişe kaynağı olduğunun bir göstergesidir'' dedi.

Amerikalı yetkili, şimdiye kadar ABD Savunma Bakanlığının aşiret milislerini güçlendirmek gibi bir planı olmadığını ancak bu ülkedeki mevcut NATO güçlerinin yetersiz sayısını göz önünde bulunduran Amerikalı strateji uzmanlarının şiddetin yayılmasını durdurmanın tek yolunun yeni bir yaklaşımla mümkün olabileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon