İrlanda James Joyce'u anıyor

Dünya edebiyatının önemli yazarlarından James Joyce, ülkesi İrlanda'da bugün başlayan "Bloomsday" Festivali ile anılıyor.

Yayınlanma: 12.06.2010 - 09:58
Abone Ol google-news

Adını, yazarın başyapıtı "Ulysses"in kahramanından alan festival çerçevesinde, başkent Dublin'de çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Festivale katılanlar, okuma toplantıları, şehir turları, tiyatro, müzik ve dans gösterileriyle 5 gün boyunca James Joyce'un bıraktığı edebi mirası konuşacak ve eserlerinde anlattığı Dublin'i yaşayacak.

Her yıl 16 Haziranda, Norveç'ten Arjantin'e, dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan ve İrlanda'daki festivalin son gününe denk gelen "Bloomsday", her yaştan edebiyatseveri müzelerde, gösteri salonlarında ve sokaklarda bir araya getirecek. Dublin'e gelen turistlerin uğrak noktalarından James Joyce Merkezi ve James Joyce Müzesi de bazı etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Festival kapsamındaki yürüyüş turlarına katılanlar, yalnızca "Ulysses"teki değil, yazarın "Dublineers" (Dublinliler) adlı öykü derlemesinde bahsi geçen sokakları, yapıları, lokantaları ve pubları da bir anlamda "kahramanların ayak izlerini takip ederek" görme olanağı bulacak.


Leopold Bloom'un ayak izleri

James Joyce'un tek bir günü anlattığı "Ulysses", 16 Haziran 1904'te geçiyor ve festival, adını romanın başkarakteri Leopold Bloom'dan alıyor. 16 Haziran 1904'ün aynı zamanda yazarın, eşi Nora Barhacle ile kez randevulaştığı tarih olduğu sanılıyor.

İlk "Ulysses" kutlaması, eserin yayıncısı Sylvia Beach'in Haziran 1929'da Fransa'da verdiği öğle yemeği olarak bilinse de "Bloomsday" İrlanda'da ilk kez 1954'te, İrlandalı yazarlar Patrick Kavanagh ve Flann O'Brien'ın "Ulysses"in geçtiği mekanları, romandan bölümler okuyarak ziyaret etmesiyle kutlandı.

Edebiyat tarihinin en zor okunan ve en çok tartışılan romanlarından biri olarak kabul edilen "Ulysses" 1918'de Amerika'da "The Little Review" dergisinde tefrika edilmeye başlandı, ancak "müstehcen" bulunduğu için yasaklandı. Romanın ilk basımı 1922 yılında, Sylvia Beach'in başında olduğu "Shakespeare and Company" yayın evi tarafından Paris'te yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler