Gül: "Daha çok üniversiteye ihtiyaç var"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İstanbul'da Fatih Üniversitesi mezuniyet törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de daha çok üniversiteye ihtiyaç olduğunu ama bu esnada eğitim kalitesinin de yükseltilmesi gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma: 12.06.2010 - 14:44
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da Fatih Üniversitesi mezuniyet törenine katıldı. Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, her fırsatta devlet ve vakıf üniversitelerine ayrım yapmadan destek vermeye devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Fatih Üniversitesi'nin 1996 yılında kurulduğunu ve bugüne kadar hayatın her alanında kendini gösteren birçok başarılı mezun verdiğini aktararak, üniversiteden üç bin öğrencinin mezun olmasını "olağanüstü" olarak nitelendirdi ve bunun Türk eğitim sisteminin geldiği noktayı gösterdiğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Vakıf üniversitelerinin Türk eğitim sistemine büyük bir zenginlik kattığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, devlet üniversitelerinin de çok tecrübeli olduğunu ve vakıf üniversitelerinin gelişmesine önemli katkılar yaptığını kaydederek, üniversiteler arasındaki yarışın Türk eğitim sistemini daha da kaliteli hale getirdiğini ve daha başarılı olmasını sağladığını vurguladı.

 

"Daha çok üniversiteye ihtiyaç var"

Cumhurbaşkanı Gül, vakıf üniversitelerini başından beri desteklediğini bundan sonra da destekleyeceğini aktardı. YÖK ile yaptığı görüşmelerde, üniversitelere yeni imkânlar sunmalarını, dikkatli bir şekilde takip etmelerini; ancak yeni vakıf üniversiteleri açılırken de kriterlerin asla gevşetilmemesi gerektiğini; öte yandan yeni vakıf üniversiteleri açılmasına da daima fırsat verilmesi gerektiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, "Şu bir gerçek ki; Türkiye gibi büyük bir ülkede daha çok üniversiteye ihtiyacımız vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir taraftan üniversitelerin sayısını artırırken, diğer yandan da, eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve dünyanın iyi üniversiteleri ile mukayese edilebilir hale gelmesine de özen göstermek gerektiğine işaret etti.

 

"Üniversite dünyayla en iyi bütünleşen kurumdur"

Son 10-20 yıl içerisinde uygulanan kurallar nedeniyle üniversitelerin içe kapalı kaldığını, dünya ile de rekabet etmediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Fatih Üniversitesi'nin dışa açık olmasını, 70'in üzerinde ülkeden yedi yüze yakın yabancı öğrencinin bulunmasını takdir ettiğini ifade ederek, "Çünkü üniversite demek, zaten evrensel demektir. Akademik bir iklim oluşturmanız için bütün dünyaya açılmanız, dünyanın bütün farklı renklerini, kültürlerini, görmeniz gerekir. Üniversiteler sadece bilgi aktaran merkezler, eğitim kurumları değildir. Bilgi aktarmanın yanında düşünceleri geliştiren, bilimsel faaliyetlerde bulunan, teknoloji geliştiren, üreten ve dünyada olup bitenleri en iyi şekilde takip eden, dünyayı en iyi şekilde okuyabilen, dünya ile en iyi şekilde bütünleşebilen kurumlar demektir" dedi.

 

Eksen kayması: "Önemli olan temel hak ve özgürlükleri her açıdan geçerli kılmak"

Mezun öğrencilere iddialı olmaları, çok çalışmaları, dar kalıplar içine kalmamaları tavsiyesinde bulanan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin hitap ettiği doğuda batıda çok geniş bir alana sahip olduğunu aktararak, "'Türkiye doğuya mı, batıya mı gidiyor, eksen mi kayıyor?' gibi laflara hiç aldırmayın. Bu üniversitede siz bütün dünyaya hitap edecek, bütün dünyada çalışabilecek şekilde eğitildiniz. Önemli olan, değerleri ülkemizde geliştirmektir, bu anlamda baktığınızda bundan hepimiz büyük bir gurur duyuyoruz. Demokrasinin standartları Türkiye'de giderek yükseliyor, güçleniyor. Herhangi bir AB ülkesi seviyesindeki standartlara ulaşmak zaten hedefimiz, bu yolda çok şeyler yapıldı, daha yapılacaklar var" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, insan haklarını her alanda ülkemizde geçerli kılmak, temel hak ve özgürlükleri her açıdan geçerli kılmak açısından da çok mesafeler alındığını kaydederek, ancak yine de eksiklerin bulunduğunu; önemli olanın, fikir, ifade özgürlüğünün, hangi dinden olursa olsun din özgürlüğünün doyasıya yaşanabilmesi olduğunu vurguladı. "Türkiye bu değerler üstünde güçlü bir şekilde yükseliyorsa o zaman Türkiye'nin eksenini falan hiç tartışmamak gerekir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin komşularıyla tarihî bağları olan ülkelerle çok yakın ilişkiler içinde bulunmasının doğal olduğunu, İngiltere, İspanya, Fransa'nın da benzer ilişkilerinden örnekler vererek ifade etti.

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül, mezun öğrencilere başarılar ve mutluluklar dileyerek, "Sizin başarılarınız Türkiye'nin başarıları olacaktır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler