'Türkiye yerinde dimdik duruyor'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Türkiye yerinde dimdik duruyor. Eksen kaymasıyla alakalı herhangi bir gündemi yoktur. Herhangi bir problemi de yoktur'' dedi.

Yayınlanma: 12.06.2010 - 15:14
Abone Ol google-news

Çeşitli toplantılara katılmak üzere geldiği Sıvas'ta kent girişinde milletvekilleri ve partililer tarafından karşılanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra Vali Vekili Kemal Şahin'i makamında ziyaret etti. Şahin'den kent hakkında bilgi alan Bakan Yıldız, Sivas'ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Valilik ziyaretinin ardından AKP İl Başkanlığı'nca Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye Buluşmaları'' toplantısına katılan Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özellikle son sekiz yılı göz önüne alındığında, ülkenin AKP'ye olan ihtiyacının gün geçtikçe daha da arttığını söyledi.

Sekiz yıl önce Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna yatırım miktarının toplam 4 milyar dolar olduğunu ifade eden Yıldız, ''2003 yılında faize ödememiz gereken rakam 40 milyar dolardı. Biz enkaz edebiyatı yapmayacağız diye söz verdik ama birileri bunu istismar etti. Şimdi biz hatırlatıyoruz, biz böyle bir Türkiye'yi devraldık'' diye konuştu. Türkiye'nin ekonomik, sosyal, iktisadi ve siyasi alanda itibar kazandığını ifade eden Yıldız, ülkenin güç kazandığını, bunu yaparken başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere geceli gündüzlü çalışıldığını bildirdi.

Anayasa değişikliği çalışmalarına ve referanduma da değinen Yıldız, şöyle konuştu: ''Eğer maksat üzüm yemekse 'buyurun hodri meydan, Anayasa değişiklikleriyle alakalı fikirlerinizi ortaya koyun, değişiklik önerilerinizi ortaya koyun hep beraber bunu değerlendirelim' dedik. Kapağını bile açmadılar. Biz diyoruz ki eğer 12 Eylülde yapılacak referandumda, halkımız 'hayır ben böyle değişiklik istemiyorum' diyorsa bizim AK Parti olarak boynumuz kıldan ince. 'Baş üstüne' diyoruz. 'Halkımız böyle bir tercihte bulunmuştur, biz yolumuza devam edeceğiz' diyoruz. Peki siz niye korkuyorsunuz kardeşim. Buyurun götürelim. Yalnızca halkçı olmak bir tane kasket giymekle olmuyor. Eğer sırf kasket giymekse, hep beraber çıkarken kasket giyelim buradan. O kadar ucuzculuk yok burada. Öyle ucuzculukla, kolaycılıkla halkçı olunmuyor.''

Millete güvendiklerini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ana muhalefet partisinin eski başkanı bu süreçte ne tür bir cümle kullandı. 'Ya Kurtuluş Savaşı yapar yeni bir devlet kurarsın, ya da ihtilal olur o zaman yeni anayasa yaparsın' diyebilme gafletine düşmüşlerdir. Ne demek şimdi bu? Bunun yanlış anlaşılacak bir tarafı var mı? Biz yapılacaksa yalnızca demokrasiyle alakalı ihtilal yapmaktan yanayız, demokrasi ihtilali yapılmasından yanayız.'' İsrail'in saldırısıyla ilgili, ''Siz eski hükümetlerden böyle bir tavır hayal edebilir miydiniz?'' diyen Yıldız, ''Vicdanlarımıza soralım. Dur diyebilecek, ben dünyadaki hukuksuzluğa katılmıyorum diyebilecek bir hükümet tanıyor musunuz? İsrail biliyor ki benim yaptığım yanıma kar kalmayacak. Bunu birilerinin söylemesi gerekiyor kendisine'' ifadesini kullandı.
 

'Dünyada barış istiyoruz, savaş istemiyoruz'

Türkiye'nin her zaman doğrunun, kalkınmanın, daima daha müreffeh ve barışçıl bir hayatın yanında bir ülke olduğunu vurgulayan Yıldız, ''Bunu farklı platformlarda, değişik ülkelerde anlatıyoruz. İran'daki nükleer enerjiyle alakalı, yakıtın takasıyla alakalı konuda Türkiye'nin ne amacı vardı? Ağrımaz başına çaput mu sarmak için gitti oraya? Biz şunu söyledik, 'bir tane gerekçemiz var' dedik. O gerekçemiz de şu: Dünyada barış istiyoruz, savaş istemiyoruz. Hele bölgemizde hiç savaş istemiyoruz. Bu savaşın direkt ve dolaylı yoldan zararlarını hep beraber gördük'' diye konuştu. Enerjiyle ilgili uluslararası alanda yaptıkları çeşitli projeler hakkında bilgi veren Yıldız, dünyada Türkiye'nin kendi ülkesine koyduğu iradenin bir kısım yansımalarını gördüklerini belirterek, ''Ben bunu enerji sektöründe daha fazla görüyorum. Gittiğimiz yerlerde gördüğümüz itibardan görüyorum'' dedi.
 

'Türkiye yerinde dimdik duruyor'

Türkiye'nin eksen kaymasıyla ilgili herhangi bir gündemi olmadığını da bildiren Yıldız, şöyle konuştu: ''Bir eksen kayması tartışılıyor. Bunlar da kasıtlı çıkartılan başlıklardır, konulardır. Arkadaşlar Türkiye yerinde dimdik duruyor. Eksen kaymasıyla alakalı herhangi bir gündemi yoktur. Herhangi bir problemi de yoktur. Türkiye'nin bölgesinde bulunan ülkelerle geliştirdiği projelerin, ister İran'la, ister Irak'la, ister Türkmenistan'la, ister Azerbaycan'la, ister körfez ülkeleri Katar, Dubai, Abudabi gibi yerlerle geliştirdiği projelerin, diğer ülkelerle geliştirdiği projelere herhangi bir manisi yoktur. Birini tercih etmenin, diğerinden vazgeçmek olmadığını bildiğiniz bir dünyada bu tür çıkartılan başlıkların kasıtlı yapıldığını bilmenizi isterim.''

Şimdiye kadar yaptıkları bütün işlerin son derece önemli ve gerekli olduğunu ama bu çalışmaları yeterli bulmadıklarını anlatan Yıldız, ''O yüzden Türkiye'nin hem referandumla beraber hem de önümüzdeki seçimlerle beraber en az bir veya iki dönem daha AK Parti iktidarıyla devam etmesi lazım ki Türkiye bu hedeflerine ulaşabilmiş olsun. Daha muhalefetteyken kavga eden insanların iktidardayken Türkiye'ye koyabilecekleri bir şeyleri yoktur. Bunu hiç unutmamamız lazım'' şeklinde konuştu.
 

Sivil anayasanın önemi

Anayasa değişikliği paketiyle sivil bir anayasanın daha fazla önemini vurguladıklarını anlatan Yıldız, ''Biz TBMM'de temsil edilen bütün partilerin, grubu bulunan, bulunmayan bütün partilerin istediği yolda aslında bir değişiklik yaptık ama yalnızca AK Parti istedi diye buna katılmıyorlar. Bunu doğru bulmuyoruz. Uzlaşmak demek yalnızca senin dediğini yapacağız demek değil'' diye konuştu. Daha yüksek standartlarda, üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğünün olduğu bir ortama doğru gitmek için bu iradeyi kullandıklarını ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İnşallah halkımız da bu yönde iradesini mutlaka evet olarak yansıtacaktır. Fişlemelerden çok fazla şikayet gelmişti. Hepiniz çok iyi biliyorsunuz 28 Şubatlarda halkın artık özel hayatıyla alakalı, milletimizin özel hayatıyla alakalı, başörtüsüyle alakalı fişlemeler başlamıştı. Bunlar bir müddet devam ettirildi. Bunların yasaklandığı bir ortamı referandumda oylayacağız. Buna 'evet' veya 'hayır' diyenlerin ortaya koyduğu bir referandum olacak. 'Evet' diyenler bu fişlemelere karşı olanlardır ve bunların yasaklanmasıyla alakalı irade koyacak olanlardır. O yüzden gizleyen, saklayan, vatandaşından bir kısım bilgileri esirgeyen bir zihniyete değil, daha şeffaf, daha açık bir ortamın olduğu ve bütün kesimlere saygının olduğu bir referandum oylanacak. Aynı zamanda Türkiye'nin dünyadaki insan hakları imajına daha olumlu katkı sağlayacak bir ortam oluşacak.'' Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıya, AK Parti Sivas Milletvekilleri Mustafa Açıkalın, Selami Uzun, Osman Kılıç ve Hamza Yerlikaya ile AKP İl Başkanı Burhanettin Kuru ve partililer katıldı.

AKP İl Teşkilatı ziyareti

Toplantının ardından AKP Sıvas İl Başkanlığını ziyaret eden Yıldız, burada yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: ''Hem referandum sürecinde, hem de önümüzdeki yıl yapılacak olan genel seçimler Türkiye'nin siyasi hayatında son derece önemli ve Türkiye'nin geleceğini son derece ilgilendiren iki oylama olacak. Bu oylamalara, hem genel seçime, hem referandum sürecine bütün teşkilatlarımızın hazır olması lazım. Bu çalışmaların da kesintisiz devam etmesi lazım. Önümüzdeki neslin daha iyi bir Türkiye'de yaşayabilmelerini temin etmek açısından yapmamız gerekiyor. Bu yalnız bir parti meselesi olmaktan çıkmıştır. Yalnızca AK Parti'nin problemi olmaktan çıkmıştır. Türkiye'nin geleceğiyle alakalı problemdir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler