Cip'lere artık sadece zenginler binmiyor

Birkaç yıl öncesine kadar direksiyonuna sadece üst gelir grubunun geçebildiği cipler, şimdilerde 30 bin liraya kadar düşen fiyatları sayesinde daha mütevazi bir gelire sahip olanlara da hitap etmeye başladı.

Yayınlanma: 13.06.2010 - 08:08
Abone Ol google-news

Mersin Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği (MODER) Başkanı Hüseyin Kış, kısa bir süre öncesine kadar sadece kentlerdeki protokolün ve iş adamlarının ilgi gösterdiği ciplerin müşteri profilinin değişmeye başladığını belirtti.

Rekabet ortamının her geçen gün geliştiği günümüzde, tüketicilerin fikir ve beklentilerinin piyasada etkili olduğunu anlatan Kış, sektör temsilcilerinin de bunu dikkate alarak, söz konusu segmentte kaliteden ödün vermeden daha ucuza mal olacak cipleri üretmeye yöneldiğini söyledi.

Öyle ki daha önce en az 2000 cc olarak karşımıza çıkan ciplerin, şimdilerde 1200 cc'ye kadar motor seçeneğiyle satışa sunulduğunu dile getiren Kış, şöyle devam etti:
''Yüksek motor gücü ve 4x4 gibi özellikler takdir edileceği gibi, maliyeti yükseltiyor. Günümüzde cip görünümüne sahip olmakla birlikte, arazi aracında olması gereken bazı özelliklerden ödün verilerek, tüketicilerin karşısına yeni ürünler çıkarılıyor. Bu da fiyatların 30 bin liraya kadar çekilmesini sağlıyor.''

Artık memurlar ve ''orta direk'' diye tabir edilen orta gelir düzeyine sahip vatandaşların bile ''cip'e binme'' hayaliyle satış mağazalarına gelmeye başladığını ifade eden Kış, ''Bazı insanlar artık, (2 yıl da bir araba değiştirmektense, 5 yıl kredi kullanıp, cipe bineyim) diye düşünüyor. Bu düşünceye sahip olanların karşısına ise çok fazla seçenek çıkıyor. O nedenle cipe binmek artık zenginliğin ve gösterişin simgesi olmaktan çıkıp, sadece bir 'tercih' olarak benimsenmeye başladı'' diye konuştu.


Sıfır kilometre seçenekleri

Renault grubu içerisine 2000'li yılların başında katılan ve 2004'ten itibaren Reault teknolojilerini ürünlerinde seri olarak uygulamaya başlayan Dacia'nın son olarak görücüye çıkardığı Duster, ekonomik cipler arasında ilk sırada yer alıyor.

Duster'in 4X2 versiyonu 29.900 lira, 4X4 versiyonu ise 35 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Skoda'nın geçtiğimiz günlerde Türkiye'de yollarla buluşturduğu Yeti'nin fiyatı ise, 39 bin 990 liradan başlıyor. Yeti'nin ''Active'' seçeneği 1200 cc TSI motoruyla ve 105 HP gücüyle dikkati çekiyor.

Her keseye göre farklı seçenekleriyle tüketiciyle buluşmayı bekleyen ciplerin fiyatları 500 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.


İkinci el

Tercihlerinde ikinci el araçları da düşünen tüketicilerin karşısına daha fazla seçenek çıkıyor. Meraklıları, 14 bin liradan başlayan fiyatlarla cipin direksiyonuna geçebiliyor. İkinci eldeki bazı ciplerin fiyatları şöyle:
Marka Model Fiyat Jeep Cherokee 1993 16 bin TL Suzuki Vitara 1995 13.750 TL Suzuki Grand Vitara 1998 19 Bin TL Honda CRV 1998 22 Bin TL Land Rover 2001 27 Bin TL Suzuki Jimmy 2006 17.500 TL Daihatsu Terios 2006 22 Bin TL


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler