Sarıgül'e yurtdışı formülü

Türkiye Değişim Hareketi (TDH) Lideri Mustafa Sarıgül, 26 Haziran'da partiyi kuracaklarını açıklarken, partinin liderinin kim olacağı henüz netleşmedi.

Yayınlanma: 13.06.2010 - 11:12
Abone Ol google-news

TDH'lilerin yaptıkları incelemede, Avrupa'da bu tür uygulamaların olduğu tespit edildi. Almanya'da sosyal demokratların uygulamasını örnek gösteren TDH'lılar, "Başbakan adayı olur, genel başkan olmaz" formülünü buldular. Sarıgül, belediye başkanlığını bırakmak istemezse, yurtdışından ithal edilen formül ile; genel başkan olmayacak, kurucu üye olacak. Ancak partinin bütün çalışmalarına, gezilerine katılacak. Meydanlarda da başbakan adayı olarak gösterilecek.


Gözler Sarıgül'de

Türkiye Değişim Hareketi Lideri Mustafa Sarıgül, 26 Haziran tarihinde resmi olarak partileşeceklerini ilan etti. Ancak partinin liderinin kim olacağı sorusuna net bir yanıt verilmiyor. Sarıgül'ün, genel başkan olması halinde belediye başkanlığını bırakacak olması partinin başına geçmesi konusunda soru işareti doğurdu. TDH yöneticileri, Sarıgül'ün partinin başına geçip geçmeyeceği ya da belediye başkanlıkta kalıp kalmayacağı konusunda net bir yorum yapmazken, "Ona kendisi karar verecek" değerlendirmesini yapıyorlar.

Türkiye Değişim Hareketi(TDH) Genel Sekreteri Hasan Aydın, "Hep birlikte göreceğiz. Sayın Sarıgül, Başbakan adayıdır. Sayın Sarıgül, 24 saat partinin başında işbaşında olacaktır. 24 saat işin başında olacak" dedi.


Sarıgül'ün açmazı

TDH'nin ekonomi programını hazırlayan ekipte yer alan eski bakanlardan Onur Kumbaracıbaşı, "Sarıgül'ün Şişli halkına verdiği bir söz var. Bir yandan onları yarı yolda bırakmak istemiyor. Bir yandan hareketin önderliğini yapıyor. Tüzük'te bu konu üzerinde çalışılıyor. Bir formül bulunacak. Sürprizler olacak. Tüzükte göreceğiz, farklı şeyler olabilir, sürpriz olabilir" dedi. "Genel Başkan olacak mı" sorusuna da Kumbaracıbaşı, "Ona kendi karar verecek. Ama hem genel başkan hem belediye başkanı olamaz, Belediyeler Yasası buna müsaade etmiyor. Tüzük'te arkadaşlar bu konuda bir çalışma yapıyor" ifadesini kullandı.


Genel Başkan değil, kurucu üye

Sarıgül'ün genel başkan olup olmayacağına, "Zaman gösterecek. Net bir bilgi yok. Ayın 26'sında göreceksiniz" yanıtı veren eski vekillerden İsmail Değerli de, "Parti ayın 26'sında kurulacak. Sayın Sarıgül kurucu üye olacak. Genel başkan olmadan da kurucu üye olabilir. Partili belediye başkanı olabilir. Her türlü çalışmada, mitingde olabilir. Yasada, genel başkan ve MYK üyesi olmasında engel var. Partinin her türlü çalışmasına katılabilir" dedi.


Almanya örneği

Avrupa'da bu konuda örnekler olduğunu belirten Değerli, "Avrupa'da örneği çok. Alman Sosyal Demokratların Tüzüğü incelendi, harmanlandı. Başbakan adayı olur, genel başkan olmaz. O kendi isteğine bağlı. Alman Sosyal Demokratlar da aynı" diye konuştu.
TDH Gençlik Kolları Genel Sekreteri Bekir Koral da, "Genel Başkan partimizin başında olacak" diye konuştu.

Kulislerde Hikmet Çetin'e genel başkanlık teklifi götürüldüğü iddiaları konuşulurken, Çetin bu iddiaları yalanladı. Çetin, "Bana böyle bir teklif gelmedi, böyle bir düşüncem de yok" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler