Cumhurbaşkanı Gül, Kore'ye gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kore Cumhuriyeti'nin (Güney Kore) tarihi bağlar sayesinde güçlü ilişkiler tesis edilen dost ve müttefik bir ülke olduğunu belirterek, ''Kore'nin tarihimizde çok anlamlı yeri vardır'' dedi.

Yayınlanma: 13.06.2010 - 16:21
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Güney Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın resmi davetlisi olarak Seul'e hareket edeceklerini ifade ederek, Kore'ye varır varmaz iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve yatırım ilişkilerini kapsayan yoğun bir programı uygulamaya başlayacaklarını söyledi.

Seul ve Pusan kentlerini kapsayan 4 günlük ziyaretin Türkiye'den Kore Cumhuriyeti'ne Cumhurbaşkanı düzeyinde 1982 yılından bu yana yapılan ilk ziyaret olacağını dile getiren Gül,

''Türkiye ile Güney Kore arasındaki uzak mesafeye rağmen Kore Cumhuriyeti tarihi bağlarımız sayesinde güçlü ilişkiler tesis ettiğimiz dost ve müttefik bir ülkedir'' dedi.
Abdullah Gül, Kore Cumhuriyeti heyetinde Kore gazilerinin de yer aldığını belirterek, şunları söyledi:

''Bu ziyaretimizin, BM bayrağı altında binlerce askerimizin omuz omuza mücadele verdiği Kore savaşının 60. yıl dönümüne rastlaması da ayrı bir mana ve önem taşıyor. Bir çoğunuz hatırlamazsınız, 1950-71 yılları arasında 55 bin Türk askeri Kore'ye gitmiştir. Orada bizim 741 savaş alanında 741 şehidimiz ve 150'ye yakın kayıp askerimiz vardır. Dolayısıyla tarihimizde Kore tarihimizde çok anlamlı yeri vardır. Bu vesileyle Kore Savaşı'nda şehit düşen kahraman Mehmetçiklerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.''
 

Şehitliği ziyaret

Gül, Kore ziyaretlerinin ikinci gününde Pusan kentindeki BM Anıt Mezarlığı'na giderek, buradaki Türk şehitliğini de ziyaret edeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''O şehitler ve gazilerimiz sayesinde bizim Güney Kore ile çok güçlü dostluk ilişkilerimiz var. O soğuk savaş döneminin en acımasız yıllarında Türkiye'ye karşı çok acımasız tehditler varken, şehitlerimiz sayesinde Türkiye'miz güçlü bir şekilde o dönemi geçirmiştir'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler