Avrupa'da kriz zirvesi

Fransa'da bir araya gelen Avrupa Birliği'nin Avro para birimi kullanan 15 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, küresel mali krize karşı "ortak bir eylem planı" üzerinde anlaştı. Zirve sonrası yayınlanan sonuç bildirgesine göre, Avro para birimini kullanan ülkeler, 2009 yılı sonuna kadar zor durumdaki bankaların finansmanlarını ve borçlarını geçici olarak güvence altına alacak.

Yayınlanma: 12.10.2008 - 08:50
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği'nin Avro para birimi kullanan 15 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanları, küresel mali krizi tartışmak dün akşam Paris'te biraraya geldi. AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin girişimi ile Elysee Sarayı'nda düzenlenen zirveye, hükümet başkanlarının yanısıra Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de katıldı.

Zirvede, krizin daha fazla derinleşmesine önlemek ve bankacılık sistemini korumak için ekonomi kurmayları tarafından hazırlanan bir kurtarma planı ele alındı. Zirve sonunda 15 ülkenin lideri, mali krize karşı eşgüdüm içinde ve ortak bir çerçevede hareket etmeyi kararlaştırak, bir taslak metin üzerinde anlaştı. Zirve sonrası Sarkozy, Barroso ve Jean-Claude Trichet, ortak bir basın toplantısı düzenledi. Liderler, bankalar arası kredi işlemlerinin yapılabilmesi için bankalara teminat verilmesi konusunda uzlaştı. Bankalara, gerek görüldüğünde de, nakit aktarımı yapılabilmesi kararlaştırıldı.

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avro kullanan ülkelerin, kredi sıkışıklığını gidermek için bankaların finansmanını geçici olarak güvence altına alacaklarını söyledi. Sarkozy,  ''Avro kullanan ülkelerin girişiminin, bankalara bir hediye değil, bunun bankaların yeniden çalışmaları için yapılan bir girişim olarak görülmesi gerektiğini'' bildirdi.

Sarkozy, zirvenin, küresel krize karşı Avrupa'nın ülkelerin ortak bir tavır alabileceğini de gösterdiğini kaydetti.
 

Daha yapılması gerekenler var

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, küresel mali krizin giderilmesi için daha çok yapılması gereken iş olduğunu dile getirdi.

Avro kullanan ülkelerin bu akşam aldıkları kararı memnunlukla karşıladığını belirten Trichet, ''Güvenin tesisi için, bugün ortaya koyduğumuz birliktelik çok önemli'' dedi.

Üzerinde uzlaşıya varılan ortak eylem planına göre, her ülke kendi önlem planını uygulayabilecek, ama bu uygulamada da, eşgüdüm ve işbirliği esas alınacak.
Liderler toplantıda belirli bir rakam telafuz etmedi ancak eylem planının detayları, önümüzdeki çarşamba günü Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği hükümet ve devlet başkanları zirvesinde şekillenecek.

Zirve sonunda yayınlanan sonuç bildirgesine göre, 15 ülke, 2009 yılı sonuna dek geçici olarak bankaların operasyonlarına ve finansmanlarına güvence sağlayacak. Taslağa göre, ülkeler türlü araçlar kullanarak, hem bankaların finansmanını hem de bankalararası kredi işlemlerini destekleyebilecek. Taslağa göre, bankalara yardımcı olabilmek için, toksit (riskli) varlıkların, devlet tahvilleriyle değiştirilmesine olanak sağlayacak ve mali sistemi tehlikeye atma riski bulunan bankaların her türlü iflaslarının önüne geçebilmek için taahhüt altına girecek.

Taslağa göre, devlet kredi sıkışmasının önüne geçmek ve borç verme işlemlerini cesaretlendirmek için gelecekteki bankaların borçlarını geçici olarak güvence altına alınacak, gerektiğinde zor durumdaki bankalara yardımcı olabilmek için hisselerini alabilecek. Kurtarma planı, miktar olarak sınırlı ve 2009 yılı sonuna dek olmak üzere geçici olarak düzenlenecek.

Zirvede kabul edilen metin, 15 Ekim Çarşamba günü düzenlenecek AB zirvesine sunulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler