Dünya gençliği yoksulluğa işaret etti

Dünyadaki gençlerin yüzde 66'sı küresel yoksulluğa dikkat çekerken en büyük ikinci sorunun ise çevre olduğunu vurguluyor.

Yayınlanma: 14.06.2010 - 06:45
Abone Ol google-news

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi(betam) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer ve betam Toplumsal Araştırmalar Birimi Araştırma Görevlisi Burcu Ertunç'un hazırladığı "Dünya gençliğine göre yoksulluktan sonraki ilk sorun: çevre" başlıklı araştırma notunu yayımladı. Araştırmada, Toplumsal Araştırmalar Birimi olarak Dünya Değerler Araştırmasının (World Values Survey) son çalışmasının verilerinden faydalanıldı. Araştırmada, gençlere 'yoksul ve ihtiyaç sahibi insanlar, bulaşıcı hastalıklar ve halk sağlığını koruma, yetersiz eğitim, kadınlara ve genç kızlara uygulanan cinsiyet ayrımcılığı, çevre sorunları' olmak üzere toplam beş sorun alanında sorular yöneltildi. Araştırmaya göre, 44 ülkeden toplanan veriler ışığında 18-22 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 66'sı küresel yoksulluğa dikkat çekti. Bu yaş grubundaki gençler küresel yoksulluğun insanlığın çözmesi gereken en başlıca sorun olarak belirlerken dünyanın bir diğer çözmesi gereken sorunu ise çevre olarak belirledi.


Türkiye'deki gençlerin yüzde 49'u yoksulluğa dikkat çekiyor

Araştırmaya göre, Türkiye özelindeki duruma bakıldığında ise 18-22 yaş grubundaki gençlerin eğitim sorunu neredeyse yoksulluk sorunu kadar önemsediği görülüyor. Ancak Türk gençlerinin çevre sorunlarına duyarlılığının çok geride olduğu ifade edilen Araştırmada, Türkiye'deki gençlerin yüzde 49'unun yoksulluğu, yüzde 30'una yakının ise eğitim sorununa işaret ettiği kaydedildi. Kadınlara ve genç kızlara uygulanan cinsiyet ayrımcılığının farkındalığı çevre kirliliği ve sorunlarından önce geldiği ifade edilen Araştırmada, genç nüfusun yüzde 13'ünün cinsiyet ayrımcılığı sorununu eğitimden sonra ilk sırada gördüğü belirtiliyor.


Gençlerin yüzde 10'u sağlık imkanlarının yetersizliğinden şikayetçi

Araştırmada gençlerin yüzde 10'unun sağlık imkanlarının yetersizliğini ve bulaşıcı hastalıkların etkinsi birinci sıraya koyduğu, söz konusu nüfusun yüzde 7'sinin ise kadınlara ve genç kızlara yapılan cinsiyet ayrımcığından şikayetçi olduğu kaydedildi. Araştırmada, gençlerin yüzde 11'inin ise çevre ve eğitim sorunlarının kalkınma hedefleri arasındaki en ciddi sorun olarak gördüğüne işaret edildi.

Araştırmada, kimi ülkelerdeki gençleri küresel boyutta daha alt sıralarda değerlendirdiği çevre konusunu kendi ülkelerinde daha öncelikli bir yerde konumlandırdığı ifade edilerek, küresel düzeyde çevre sorunlarını ilk sıraya koyan genç oranının yüzde 10'un altında olduğu ülkelerin Kanada, Almanya, İtalya, Sırbistan, Romanya, Brezilya, Türkiye ve Arjantin olduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler