ABD: Önemli bir adım

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, İsrail'in iki hafta önce Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırısıyla ilgili olarak kendi iç soruşturma komisyonunu kuracağı açıklamasını ''önemli bir adım'' olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 14.06.2010 - 06:39
Abone Ol google-news

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, ''İsrail hükümeti, Gazze'ye giden filoda meydana gelen feci olaylarla ilgili koşulları soruşturmak üzere bağımsız bir kamu komisyonu kurulması teklifinde bulunarak ileriye doğru önemli bir adım atmıştır'' ifadesini kullandı.

Sözcü Gibbs, ''ABD'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin başkanlık açıklaması yoluyla, filoda bulunanlardan 9 kişinin hayatını kaybetmesine, birçok kişinin yaralanmasına yol açan bu eylemlerin kınanmasında, hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturmanın desteklenmesinde uluslararası topluma katıldığını'' kaydetti.

''İsrail'in, diğer tüm ülkeler için olduğu gibi, kendi ulusal güvenliğini ilgilendiren olaylarla ilgili bir soruşturmayı üstlenmesine izin verilmesi gerektiğine inandıklarını'' belirten Gibbs, ''İsrail'in, uluslararası standartları karşılayan bir askeri adalet sistemine sahip olduğunu, ciddi ve güvenilir bir soruşturma yürütme kapasitesi bulunduğunu, teklif ettiği bağımsız kamu komisyonunun yapısı ve görev kapsamının hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma standardını karşılayabileceğini'' ifade etti.

Gibbs, ''Ancak süreç ya da sonuçlarıyla ilgili peşin hükümde bulunmayacağız ve ilave sonuçlara varmadan önce, soruşturmanın yürütülmesi ve tespitlerini bekleyeceğiz'' dedi.

''İsrail'e (soruşturma) sürecini tamamlaması için zaman verilmesi gerekmekle birlikte komisyonun ve askeri soruşturmanın hızlı biçimde tamamlanmasını beklediklerini'' belirten Gibbs, ''(soruşturmanın) tamamlanmasının ardından varılan sonuçların halka ve uluslararası topluma sunulmasını beklediklerini'' sözlerine ekledi.

İsrail, iki hafta önce Gazze yardım gemilerinden Mavi Marmara'ya düzenlenen, 9 Türkün öldüğü saldırıyla ilgili olarak kendi iç soruşturma komisyonunu kuracağını açıklamıştı.

İsrail Başbakanlığı'ndan dün gece yapılan açıklamada, komisyonda iki yabancı gözlemci de bulunacağı, bu gözlemcilerden birinin Nobel barış ödüllü Lord David Trimble, diğerinin Kanada askeri kuvvetlerinin eski baş askeri hukuk müşaviri Ken Watkin olmasının öngörüldüğü bildirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler