"Türkiye'de kadın haklarının yasası var uygulaması yok"

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'de yasal çerçevede kadın hakları tanınsa bile, aile içi şiddet, töre cinayetleri, erken ya da zorla evlendirme gibi konuların ciddi sorun olmaya devam ettiğini bildirdi.

Yayınlanma: 14.06.2010 - 08:21
Abone Ol google-news

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu Üyesi Philip Claeys'in Türkiye'de kadınlara yönelik şiddet ve kadın haklarında yaşanan sorunlar hakkında yönelttiği soru önergesini yanıtladı. AP Üyesi Claeys, önergesinde BM araştırmasına göre Türkiye'de kadınların yüzde 26, erkeklerin ise yüzde 70.5 oranında istihdam edildiğini, kırsal kesimde kadınların yüzde 70'inin bedel ödenmeden çalıştırıldığını, kadın işçilerin yüzde 59'unun sigortasız olduğunu belirtti. Kadınların Siyasette Yetki Sıralaması'nda (Gender Empowerment Measure - GEM) Türkiye'nin 109 ülke içinde 101'inci olduğunu, sadece Tonga ve İran, Fas, Cezayir, Suudi Arabistan, Mısır, Bengaldeş ve Yemen gibi ülkeleri geçtiğini kaydeden Claeys, bu rakamların Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerini nasıl etkileyeceğini sordu.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye verdiği yanıtta, Komisyon'un Türkiye'de kadınların karşı karşıya bulunduğu sorunlar hakkında haberdar olduğunu ve yıllık ilerleme raporlarında konuya geniş yer verdiğini belirtti. Füle, "Yasal çerçeve Türkiye'de kadınların haklarını ve cinsiyet eşitliğinin uygulanmasını garanti altına alsa bile, bu çerçeveyi realiteye dönüştürmek ve ekonomik katılım, fırsat eşitliği, siyasi yetki edinme ve eğitime erişim için önemli ek çaba gerekiyor. Aynı şekilde, aile içi şiddet, töre cinayetleri ve erken yaşta-zorla evlendirme konuları ciddi sorunlar olarak kalmaya devam ediyor" dedi.

Kadın sorunlarının her düzeyde Türk yetkililerle yaptıkları görüşmelerde öncelikli sorun olarak gündeme getirildiğini belirten Füle, "Komisyon Türkiye'yi bu alanlarda önemli ilerlemeye ihtiyaç olduğu konusunda bilgilendirdi" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler