İskenderun'da öldürülen İtalyan piskopos için tören düzenlendi

Papalık Anadolu Temsilcisi olarak görev yaptığı İskenderun'da özel şoförü tarafından bıçaklanarak öldürülen İtalyan piskopos Luigi Padovese için Milano Katedrali'nde düzenlenen cenaze merasimi için Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16. Benediktus da taziye mesajı gönderdi.

Yayınlanma: 14.06.2010 - 10:59
Abone Ol google-news

İskendurun'da cinayete kurban giden Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese için Milano Katedrali'nde düzenlenen cenaze ayini sırasında en sert konuşmayı İzmir Başpiskoposu Ruggero Franceschini yaptı.

Franceschini, Türkiye'de Katoliklerin öteden beri "zor koşullarda varlıklarını koruyabilme" mücadelesi verdiklerinden ve "işlerinin çok zor" olduğundan söz ederek, "Piskopos Padovese iyi bir çobandı. İyi çobanı katlettiler. Şimdi geride kalan küçük sürü korku içinde ve darmadağın vaziyette" diye konuştu.

Padovese'den boşalan Papalık Anadolu Temsilciliği görevini devralmış olan Franceschini, "Anadolu'daki küçük kilise, bu tür bir trajediyi aşamayacak kadar çok küçük. Bu tür bir musibeti göğüslemek için henüz çok zayıf. En azından varlığını sürdürme umudunu koruyabilme gücünü bulmayı sağlayacak kaynaklar üretme açısından da henüz oldukça yoksul durumda" diye konuştu.

Trabzon'da 2006'da da İtalyan papaz Andrea Santoro'nun cinayete kurban gittiğini hatırlatan Franceschini, Katolik din adamlarının Türkiye'de risk altında görev yaptıkları iddiasında bulunarak, medyaya da, "bu ülkeye pencereyi sürekli açık tutmaları" çağrısında bulundu.
Başpiskopos Franceschini, Piskopos Padovese'nin Katoliklerin "Corpus Domini" (Rabbin Bedeni) yortusunu kutlamaya hazırlandıkları bir dönemde öldürüldüğünü belirterek, "Piskopos Padovese'nin ölümünden bahsetmemeye karar vermiştim, bahsetmek de istemiyorum. Bir misyoner piskoposun Corpus Domini yortusunu kutlamaya hazırlandığı sırada öldürülmesi hakkında size ne söyleyebilirim?" diye konuştu.

Başpiskopos Fransechini'nin sözlerini alkışlarla karşılayan katılımcılar, Padovese'nin naaşını taşıyan tabutu da katedralden alkışlar eşliğinde uğurladı. Padovese'nin naaşının Maggiore Mezarlığında piskoposun üyesi olduğu Kapşonlu Küçük Kardeşler Tarikatına ait bölüme defnedileceği belirtildi.

Milano Katedrali'nde Padovese için düzenlenen ve Milano Başpiskoposu Kardinal Dionigi Tettamanzi tarafından yönetilen cenaze ayininde, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Kenan Gürsoy ve Milano Başkonsolosu Nihal Çevik de hazır bulundu.

İtalya'da Lombardia Bölge Başkanı Roberto Formigoni, Piskopos Luigi Padovese'nin İskenderun'da özel şoförü Murat Altun tarafından bıçaklanarak öldürülmesiyle ilgili olarak İtalyan hükümetinin, Türk hükümeti nezdinde girişimde bulunması gerektiğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler