Turizm sektöründe kayıt dışılık denetlenecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerince, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında turistik işletmelerde denetimlere yarın başlanacak.

Yayınlanma: 14.06.2010 - 14:17
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda ''Turizm Sektöründe Çalışma Mevzuatına Aykırı Uygulamaların Önlenmesi'' konulu projenin tanıtımı yapıldı. Büyük çoğunluğu turizm işletmeleri insan kaynakları temsilcilerinden oluşan davetlilerin katıldığı toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Antalya İş Teftiş Grubu Başkanı Abbas Akgül, Antalya'da işçi şikayetlerinin Türkiye rakamlarının çok üzerinde olduğunu söyledi. Bunun temel nedenlerinden birinin, sektörün dinamik yapısı olduğunu belirten Akgül, turizm sektöründe işçi-işveren iş uyuşmazlıklarının yoğunlaştığını kaydetti. İş yerlerinde genel teftiş yapamamaktan yakınan Akgül, bu nedenle şikayetlerin arttığına dikkati çekti.

Turizm sektöründe işçi-işveren uyuşmazlıklarının çözümü ve kayıt dışılıkla mücadele amacıyla, ''Turizm Sektöründe Çalışma Mevzuatına Aykırı Uygulamaların Önlenmesi'' projesini hazırladıklarını belirten Akgül, şöyle devam etti:

''İş Teftiş Kurulu ve iş müfettişleri yasa gereği direkt Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na bağlı. Sicil amirimiz bakandır. Turizm işletmeleri temsilcileri olarak sizlere yarından itibaren turistik tesisleri denetlemeye başlayacağımızı bildiriyoruz. Gazipaşa'dan başlayarak Alanya, Manavgat, Serik, Belek, Antalya merkez ilçeler, Kemer, Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ile Kalkan'a kadar olan bölgede turistik işletmeler, 8 iş müfettişi tarafından 30 Kasıma kadar denetlenecek.''

Turizm sektöründe çalışanların şikayetlerini azaltmak, işçi ve işveren arasındaki çalışma barışını tesis etmek, kayıt dışılıkla mücadele etmeyi ve kaçak yabancı çalıştırılmasıyla mücadeleyi amaçladıklarını anlatan Akgül, turistik işletmelerin temsilcilerine, ''Turizm sektöründe teftişlere başlıyoruz. Amacımız ceza kesmek değil. Amacımız İş Hukuku'nun gereklerinin yerine getirilmesini sağlamaktır. Bu nedenle önceden haber veriyoruz. Bundan sonra teftişlere haber vererek başlayacağız. Teftişlerde ceza kesmek için çalışmıyoruz. İş müfettişleri gelinceye kadar eksikliklerinizi giderin'' çağrısında bulundu.

Turizm sektöründe en büyük sorunun sigortasızlık olduğunu da vurgulayan Abbas Akgül, denetimlerde sebepsiz işçi çıkarmalar, uzun süreli çalışma, fazla çalışma ücretlerinin verilmemesi, fiili ücret bordroları ile tatil ile ulusal ve dini bayramlarda çalışma ücretlerinin ödenmemesi gibi konulara bakacaklarını bildirdi. Akgül, ''Turistik işletmeler bizim ortaklarımız sayılır. Ortaklarımızla konuşarak, önceden haber vererek teftişe başlayacağız'' dedi.

 

Antalya'da teftiş ve para cezaları

Abbas Akgül, Antalya İş Teftiş Grup Başkanlığı'na bağlı Antalya, Burdur ve Isparta'da toplam 271 bin 650 işçi bulunduğunu belirterek, geçen yıl yapılan denetimlerde 25 genel teftiş, 16 kontrol teftiş, 3 bin 658 inceleme teftişi olmak üzere 27 bin 150 kişinin denetlendiğini bildirdi. Program dışı teftişlerden şikayet incelemelerinde 3 bin 658 iş yerinin denetlendiğini ve 5 bin 837 şikayetin incelendiğini ifade eden Akgül, bu teftişlerde 2 bin 251 iş yerinin kontrol edildiğini ve 3 bin 613 işçinin iş akdinin sona erdirildiğini kaydetti.

Teftişlerde 39 iş yerinde 112 kişinin sigortasız çalıştırıldığını tespit ettiklerini belirten Akgül, ''Teftişlerde 772 işçi toptan çıkarılmış. Mevzuata aykırı davranan iş yerlerine 109 bin 80 TL idari para cezası verildi. Özürlü istihdam etmeyen iş yerlerine 50 bin 52 TL idari para cezası verildi. Kaçak çalıştırılan işçilerle ilgili şikayetlerde de 177 iş yeri denetlendi. Bu iş yerlerinde 359 yabancının yasal olarak çalıştığı belirlendi. 290 yabancının çalışma izni bulunamadı. Kaçak yabancı işçi çalıştıran işletmelere ise 152 bin 380 TL idari para cezası verildi'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler