"Güzel Bir Gün"

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali ile birlikte düzenlenen 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin açılış filmi olan ve dün gece Türkiye prömiyeri yapılan ''Mükemmel Bir Gün'' filminin yönetmeni Ferzan Özpetek, filmin başrol oyuncusu Isabella Ferrari, oyuncu Serra Yılmaz ve yapımcı Domenico Purocacci ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Yayınlanma: 12.10.2008 - 13:50
Abone Ol google-news

İtalya'da yaşayan ünlü Türk yönetmen Ferzan Özpetek, ABD, Fransa ve Türkiye'den bazı film teklifleri geldiğini, ancak film çekmeyi çok istediği Türkiye'den şu ana kadar kendisini şaşırtacak ve heyecanlandıracak bir teklif almadığını söyledi.

''Mükemmel Bir Gün'' filminin yönetmeni Ferzan Özpetek, bir kitaptan uyarlanan ve senaryoda küçük değişiklerle çektiği filminin, Türkiye'de gösterilmesinin kendisini çok heyecanlandırdığını belirtti.

Dün gece ilk kez Türk izleyici önüne çıkan filmin 31 Ekimde Türkiye sinemalarında gösterileceğini ifade eden Özpetek, heyecanını, ''Filmin Türkiye'de gösterilmesi, karnesini alıp ailesinin yanına koşan, yuvasına dönen çocuk gibi beni heyecanladırıyor'' sözleriyle dile getirdi.

 

Türkiye'de film çekme isteği

Doğduğu yerde yaşama ya da film çekme gibi bir takıntısı olmadığını, İtalya'da yaşadığı için film çekimlerini burada daha rahat gerçekleştirdiğini anlatan Özpetek, soru üzerine Türkiye'de film çekmeyi çok istediğini kaydetti.

ABD, Fransa ve Türkiye'den film teklifleri geldiğini belirten Özpetek, ''Türkiye'de film çekmeyi çok istiyorum. Bazı teklifler de oldu ama şu ana kadar şaşırtıcı, heyecanlandıran bir teklif almadım. Türkiye'de film çekmek için en az 3-4 ay yaşamam lazım. Biraz da tembellik yapıyorum'' dedi.

Filminin festivallere katıldığını, başrol oyuncusu Isabella Ferrari'nin üç ayrı en iyi kadın oyuncu ödülü kazandığına işaret eden Özpetek, filmin bir çok ülkede gösterime girdiğinide söyledi.

Sorular üzerine, filmlerinde insan hikayelerini anlatmayı sevdiğini, içgüdüleriyle hareket ettiğini ve kadın karakterlerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Özpetek, ''Toplum kadınlarla ilerliyor. Toplumu kadınlar sırtlarında taşıyor. Kadınların bu güçlerine hayranım. Filmlerimde, tanıdığım kadınların karakterlerinden de esinlenmeler var. Hayatın taşıyıcısı kadınlardır'' diye konuştu.

 

Yoluma devam ediyorum

Özpetek, filmdeki iki kadın karakterin ilişkisine yönelik soru üzerine de kadın, erkek ile kadın ya da erkek eş cinsel bireylerin ilişkileriyle ilgili filmlerinde asla ayrım yapmadığını dile getirdi. Özpetek, şöyle konuştu:

''Kadın ya da erkek eş cinselliğini hayatımda kafama takmadım. Filmlerimde de her zaman hoşuma giden, aklıma yatan konuları işledim. Bu konularda eleştiri de aldım ama hiç önemli değil. Yoluma devam ediyorum. Hayatı anlatıyorum. Bunlar hayatın parçası. Benim için insan anlatımı çok önemli. İçgüdüsel hareket ediyorum. Sinemada hesap yapılamıyor.''

Özpetek, ''Mükemmel Bir Gün'' filminde yer alan Sezen Aksu şarkısıyla ilgili soru üzerine de çok sevdiği dostu Aksu'nun müziklerine hayran olduğunu, ileride tamamen Sezen Aksu müziklerinin yer alacağı bir film çekmek istediğini anlattı.

Özpetek, filmde ayrıca kadın karakterlerin makyajına, etek boyuna, yaşam biçimlerine, mekanlardaki biblo gibi aksesuarlara kadar her detaya dikkat ettiğini belirterek, bunlarla ilgili fiyat ve kullanım araştırması yaptığını söyledi.

Filmlerinde oyuncuların çok önemli olduğuna dikkati çeken Özpetek, ''Oyuncuların istediğini yapmak lazım. Çünkü filmi onlar taşıyor. Başrol oyuncusu Isabella Ferrari de bir yönetmenin oyuncudan isteyeceğinden fazlasını veren bir oyuncu. Ayrıca Serra Yılmaz da vazgeçilmezim'' diye konuştu.

 

Isabella Ferrari

Filmin başrol oyuncusu ünlü İtalyan sinema sanatçısı Isabella Ferrari de filmin kendisini çok heyecanlandırdığını, Ferzan Özpetek ile çalışmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, filmdeki karakteri canlandırmak için 8 kilo aldığını ifade etti.
Ferzan Özpetek'in söylediği her şeyi yaptığını anlatan Ferrari, filmdeki erkek karakterin uyguladığı şiddet rolünden sonra evine koşarak çocuklarına sarıldığını söyledi.

Kadına yönelik her türlü şiddete karşı olduğunu belirten Ferrari, yaşamında bu konularda çok duygusal ve hassas olduğunu, filmde de duygusallaştığını anlattı.

Yapımcı Domenico Purocacci de filmin uyarlandığı kitabı okuduğunda insan anlatımı ve bütün diğer detaylar konusunda filmi Ferzan Özpetek'in çekmesini istediklerini belirterek, ''Kitaptaki zor ve acılı bir hikayeydi. Bunu daha insani hale getirecek yönetmene ihtiyaç vardı. Filmi çekmek cesaret istiyordu. Bunu Ferzan Özpetek'den başkası yapamazdı'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler