"Seçim sonucu Türkiye'yi etkilemeyecek"

Türk-Amerikan Konseyi Başkanı Brent Scowcroft, ABD'deki başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın Türkiye-ABD ilişkilerinin çok fazla etkilenmeyeceğini, yeni başkanın, Türkiye'nin ABD için öneminin farkında olacağını söyledi.

Yayınlanma: 12.10.2008 - 19:41
Abone Ol google-news

Türk-Amerikan Konseyi  üyelerinin, Türkiye'ye yaptığı yıllık ziyaret çerçevesinde Ankara'da bulunan Türk-Amerikan Konseyi Başkanı Brent Scowcroft,  temasları öncesinde basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.

Basın toplantısına, Aktütün saldırısında yaşamlarını yitirenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dileyerek başlayan Scowcroft, terör örgütü PKK'nın, Türkiye ile ABD'nin ortak düşmanı olduğunu bildirdi.

Scowcroft, gelecek ay ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerini hatırlatarak, bu seçimlerden kim galip çıkarsa çıksın iki ülke ilişkilerinin aynı düzeyde süreceğini, çünkü yeni başkanın, Türkiye'nin ABD için öneminin ve Türkiye'nin jeostratejik öneminin farkında olacağını kaydetti.
ABD'nin terörle mücadele konusunda Türkiye'ye verdiği desteği yeterli görüp görmediğinin sorulması üzerine Scowcroft, geçen yıldan bu yana bu destekte önemli bir değişim olduğunu ve şu anda istihbarat alanında yakın bir işbirliği içinde bulunulduğunu dile getirdi.

Scowcroft, TSK yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde de bu destekten duyulan memnuniyetin dile getirildiğini ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son ABD ziyaretinin ardından bu işbirliğinin daha iyi bir düzeye geldiğini hatırlattı.

Diğer taraftan ABD'nin Irak'ta zor bir durumda olduğuna da dikkati çekerek, ABD birliklerinin çoğunun, Irak'ın orta ve güney kesimlerinde konuşlandığını ve bu nedenle kuzeydeki terör örgütü unsurlarıyla mücadele etmesinin zorlaştığını belirten Scowcroft, küresel mali kriz konusuna da değinerek, Türk bankacılık sistemindeki son reformlar sayesinde Türk ekonomisinin şu anda bu krizden çok fazla etkileniyor görünmediğini söyledi.Scowcroft, bununla birlikte bu krizin tüm dünya ekonomisinin birbirine bağlı olduğunu gösterdiğini, bu nedenle Türkiye'nin de bir biçimde etkilenmemesinin beklenmedik birşey olacağını bildirdi.
Bu krizin şimdilik finansal boyutta olduğunu anlatan Scowcroft, krizin derinleşmesi durumunda Türk ekonomisinin de daha çok olumsuz yönde etkilenebileceğini kaydetti. Scowcroft, Türkiye'nin Kafkaslar'daki önemine ilişkin soru üzerine de Türkiye'nin, bu bölgenin önemli üyelerinden biri olduğunu ve Kafkasya'daki sorunun çok karmaşık bir sorun olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, Gürcistan, Azerbaycan ve hatta Ermenistan gibi ülkelere güvenlik sağlanması açısından stratejik bir rol oynayabileceğini ifade eden Scowcroft, bu çerçevede Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan son süreçten umutlu olduğunu ve bunun enerji kaynaklarının korunması açısından kritik önemde olduğunu söyledi.

Scowcroft, yarın Ankara'da yapacağı temaslara ilişkin bilgi de vererek, kendisinin ABD yönetimi adına gelmediğini hatırlattı ve görüşmelerinde Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl daha da geliştirilebileceğini ele alacaklarını kaydetti.

Scowcroft, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile biraraya geleceğini, daha sonra da İstanbul'a geçeceğini bildirdi.

Türk-Amerikan Konseyi Başkanı emekli korgeneral Scowcroft, ABD eski başkanlarından Gerald Ford ve George Bush'un ulusal güvenlik danışmanı olarak uzun yıllar görev yapmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler