IMF'den Avrupa'ya destek

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Avro bölgesindeki Avrupa ülkelerinin bankaları korumaya yönelik dün aldıkları kararları memnuniyetle karşıladığını belirtirken; Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick bankanın, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ve finans sistemlerini destekleyeceğini ve yoksul ülkelere yardım edeceğini açıkladı.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 07:51
Abone Ol google-news

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile düzenlediği basın toplantısında, Avro bölgesi planının kapsamlı olduğunu ve bu plandaki unsurların sonuçta bütün Avrupa tarafından kabul edilebileceğini söyledi.

IMF başkanı, ABD'nin de devletin bankalardan hisse satın alması ve sıkıntıdaki kredileri üstlenmesi planlarını çabuk şekilde uygulaması gerektiğini kaydetti.

Strauss-Kahn, IMF ve Dünya Bankası'nın Güz Toplantıları çerçevesinde finans krizine karşı hafta sonunda aldığı kararların olumlu olduğunu vurgulayarak, "Bu kararların işe yarayacağına güvenim var. Sonuçta iyi bir yöndeyiz" dedi.

Bu arada Dünya Bankası'nın politika belirleyen makamı olan Kalkınma Komitesi, bankanın, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ve finans sistemlerini destekleyeceğini ve yoksul ülkelere yardım edeceğini açıkladı.

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, bu krizden dolayı hiç hak etmedikleri halde yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin ağır şekilde etkileneceğini hatırlatarak, "En yoksul ve en zayıf gruplar, en ciddi risklerle karşı karşıya. Bazı durumlarda görülecek zarar kalıcı olabilir. Bu krizle şimdi koordinasyon içinde mücadele etmeliyiz" dedi.

Zoellick, "Küresel finans krizi, insan yapısı bir felaket ve bunu aşmamızı sağlayacak önlemler bizim elimizde" diye konuştu.

Devam eden küresel finans krizine Batı'da gösterilen tepkinin önce kafa karışıklığı, sonra öfke, ardından da korku olarak geliştiğini anlatan Zoellick, "Kriz yayıldıkça bu doğal tepkiler de yayılacak. Bunu dikkate almalıyız" dedi.

 

IMF, Macaristan'a mali desteğe hazırlanıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), tarihinde ilk kez bir AB üyesine mali ve teknik destek paketi için harekete geçti.

Bunun üzerine AB dönem başkanlığı ve AB Komisyonu'ndan yapılan ortak açıklamada, IMF'nin Macaristan'da ekonomik güven ve istikrarı artıracak yardım hazırlığının memnuniyetle karşılandığı belirtilerek, muhtemel bir destek paketinin AB anlaşmalarına ve politikalarına uyumlu olması istendi.

Macaristan'da küresel finansal kriz nedeniyle yatırımcıların panikleyerek paralarını ülke dışına çıkarmaları üzerine, para birimi forintte hızla değer kaybetmişti. Macaristan, küresel finansal krizin yanında yüksek cari açık ve borçluluk oranı nedeniyle kısa vadeli borçlanma ihtiyacını karşılamakta sorun yaşıyor.

 

Macaristan Ticaret Bankası, dövizle kredi vermeyi dondurdu.

Macaristan Ticaret Bankası, bugünden itibaren bankalardan döviz kredisi almak isteyenlere döviz kredisini vermeyi dondurduğunu, kredi taleplerinin karşılanmayacağını açıkladı.

Banka yönetimi, mali kriz ortamında, avro ve İsviçre frangı kredi vermeyi sürdürmenin büyük risk olacağını, forint kredilerinin ise devam ettiğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler