'AKP krize kayıtsız kaldı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil küresel krizin işaretlerinin 2006 yılından itibaren alınmaya başlandığını, hükümetin ise "Bizi etkilemez" anlayışıyla buna kayıtsız kaldığını ve önlemleri zamanında almadığını söyleyerek AKP hükümetini eleştirdi.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 07:39
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, küresel krizin Türkiye’ye olan etkilerini, CHP’nin çözüm önerilerini ve AKP hükümeti’nin ekonomi politikalarını değerlendirdi. AKP’nin 2002 yılından bu yana ekonomi politikası olarak ortaya koyduğu yapıya dikkat çeken Tamaylıgil, 2001 krizinin bir takım alınması gereken tedbirlere de ışık olduğunu kaydetti. Tedbirlerin süreklilik göstermesi gerektiğini anlatan Tamaylıgil, “ AKP hükümeti seçimden önceki söylemlerinde bire bir IMF’ye bağlı olmayacağını dile getirirken, tam tersine seçimden sonra hem programın eksik yönlerinde bir iyileştirme yapmadığı gibi sürekli bağımlılığını ortaya koyan bir yaklaşımını da gerçekleştirdi. Bu ülkede üretmeyen, borçlanan, hala ithal ikamesi gücünden faydalanan, bununla da biz pembe tablolar oluşturduk diye övünen bir iktidar var” dedi.

 

"Bilinçsiz özelliştirmeler yapıldı"

Tamaylıgil sözelrine şöyle devam etti: “Türkiye’de çok bilinçsiz özelleştirmeler yapıldı. Kar eden KİT’ler, kar eden şirketler öncelikle satıldı ve satışlarında da birçok şaibe kendini gösterdi. Bunun arkasına baktığında bankacılıkta finans sistemini göz önüne aldığınızda AB’nin ilk on birinde bile olmayan AB’nin genelinde olmayan bir finansal piyasadaki sermaye oluşumunun oransal değişimi yaşandı. Finans ve sigortacılık sektörümüzü yabancılaştıran bir sürecin önünü açtık. Bugün ne var sorusuna yanıt aramak için hazırlayıcı etkenlere bakmak lazım. Türkiye bu noktaya göz göre göre geldik"

Tamaylıgil, ekonomi açısından risk yönetimi yapılmadan sürecin işletildiğini, kısa, orta ve uzun vadeli risklerin neler olabileceği ve bunların hesaplarını yapılması şartken hiçbiri yapılmadığını belirtti.

 

"Kriz 'ben geliyorum' dedi"

Bihlun Tamaylıgil, sözlerine şöyle devam etti: "2006 yılından beri ben geliyorum diyen bir kriz vardı. Bu dalgalanma dendi, aman bunu sakın kriz demeyin dendi. Bu kriz değildir dendi AKP yetkililerince. Bunları hep konuştu Türkiye. Türkiye iki senedir bunları sadece konuştu. Maliye Bakanı çıktı, ‘Canım bu okyanusun öte tarafından çıktı bizi etkilemez’ dedi. Sonra, kriz Avrupa’yı vurunca, bu sefer ‘bizim ekonomik temellerimizi etkileyecek bir durum yok’ dendi. Ciddi önlemler almadık. Böyle bir ekonomi idaresinde biz çok güçlüyüz demek bir kere çok hata."

 

"Üretken bir Türkiye yaratılmalı"

Tamaylıgil:"Biz çözüm önerilerimizi kriz dönemlerinde söylemiyoruz. Kriz anının çözüm önerileri farklıdır, ekonomik olarak her döneme hazır bir yapıyı oluşturması farklıdır. Biz, bu ülkenin bu cari açık ve bu borçlanma politikasıyla ortaya koyduğu büyümeyi gerçek temelleri oturtmayan yaklaşımlar bir yerlere gidemez. Onun için bir an önce Türkiye’nin genel ekonomik yapısının üretken bir ekonomi konumuna taşınması ve tüm birimleriyle beraber kriz dönemi için yapılması gerekenler tartışılmalıdır. Biz yanlışa doğru gidiyorsunuz diye baştan uyardık. CHP olarak riski görerek kriz gelmeden yapılması gerekenleri söyledik. Hükümetin bu krizi görmediği ortada. Yapılması gereken en önemli şey, halka kriz döneminin sosyal faturası halka ödetilmemeli. Hükümet bu konuda da önlemler almalı. Üreten bir Türkiye yaratılmalı. Hükümet bu noktada adımlar atmalı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon