İngiltere'den bankalarına kısmî kamulaştırma

İngiltere üç büyük bankası olan HBOS, Lloyds TSB ve Royal Bank of Scotland'a kamulaştırma işlemi başlatıyor. 37 milyar sterline kadar yükselebileceği belirtilen operasyon kapsamında hisselerini satışa çıkaracak bankaların hisselerini satamamaları durumunda devlet hisseleri satın alacak. Bu satışlar sonucunda devletin bu üç bankanın yönetimlerini doğrudan üstlenmek ya da çoğunluk hisselerine sahip olmak durumunda kalabileceği bildirildi.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 07:46
Abone Ol google-news

İngiltere Hazinesi, aralarında Royal Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds TSB bulunduğu üç büyük İngiliz bankasının devletin garantisinde hisse satışı gerçekleştirmesine, hisselerden alınmayan bölümü bizzat devletin satın almasına karar verildiğini belirtti.

Bu satışlar sonucunda devletin bu üç bankanın yönetimlerini doğrudan üstlenmek ya da çoğunluk hisselerine sahip olmak durumunda kalabileceği bildirildi. Bütün bu operasyonun devlete maliyeti ise 37 milyar sterline kadar yükselebilme ihtimali taşıyor.

Royal Bank of Scotland'ın 20 milyar sterlinlik hisse satışa çıkartacağı, bu hisselerin 5 milyar sterlinlik bölümünün devlet tarafından hemen satın alınacağı, kalan 15 milyar sterlinlik satışta da devletin garantör olacağı bildirildi.

HBOS ve Lloyds TSB'nin de aynı plan çerçevesinde gerektiği kadar hisseyi satışa çıkartacakları belirtilirken, zor durumda olduğu bilinen dördüncü İngiliz bankası Barclays ise sermayesini 6,5 milyar civarında arttırmayı planladığını, ancak bunu mümkün olduğu ölçüde hükümetin yardımı olmaksızın gerçekleştirmeye çalışacağını duyurdu.

Bankaların hisselerini öncelikle mevcut hissedarlarına satmaya çalışacakları, bu satışta garantör olacak İngiliz hükümetinin satılmayan hisseleri de satın alacağı vurgulandı.

Kurtarma operasyonunun İngiliz hükümetini Rolay Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds'un en büyük hisse sahibi haline getirebileceğine dikkat çekiliyor.

Llyods, TSB ve Barclays bankalarının hisselerine karşılık devletin bu bankalara da nakit enjekte edeceği, bunun da İngiltere'deki hiçbir büyük bankanın artık tümüyle bağımsız kalmayacağı anlamına geleceği bildiriliyor.

Büyük bankalar arasında devletin yardımına ihtiyaç duymayan tek bankanın yabancılara ait HSBC olduğu belirtiliyor.

 

İngiliz basınından yankılar

İngiliz basınında büyük yankı bulan gelişme The Daily telegraph gazetesi tarafından ''Brown kamulaştırma emri verdi'' başlığıyla duyuruldu. Atılan adımın İngiliz Bankacılık sisteminde radikal bir değişikliğe yol açacağını duyuran gazete, devletin her iki bankanın hisselerinin çoğunluğuna sahip olacağını ve bu bankaların yönetimlerinin devlet tarafından atanacağını bildirdi.

The Times hükümetin şimdilik bütün bankacılık sisteminin devletleştirileceğine dair iddiaları yalanladığına işaret ederek, hükümet adına yapılan açıklamalarda hedefin mümkün olan en kısa sürede bankaların yeniden tümüyle özel bir yapıya kavuşturulması olduğunun söylendiğine dikkat çekti.

Guardian da bankaların başlarını suyun üstünde tutabilmeleri için 46 milyar sterlinlik bir paranın vergi mükelleflerinin cebinden çıkmasına karar verildiğini, bu rakamın 75 milyar sterline kadar yükselebileceğini yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler