Pamuk'ta buruk hasat

Çukurova'da, hasat zamanı etkili olan yağışlarla düşen kalite ve oluşan piyasa fiyatları üreticiyi memnun etmiyor. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen açıklanan avans fiyatlarının zaten düşük olduğunu ve sağnak yağışların da üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 08:00
Abone Ol google-news

Adana'nın merkez ilçe Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaptığı açıklamada, Çukurova'da ağustos sonunda başlayan hasadın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Ovada bu yıl yaklaşık 395 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını anımsatan Girmen, beklenen rekoltenin ise 210-220 bin ton kütlü pamuk olduğunu belirtti.

Hasadın başladığı günlerde ova genelinde etkili olan sağanak yağışların ürün kalitesini önemli oranda etkilediğini anlatan Girmen, ''açıklanan avans fiyatları zaten düşüktü, yağışlar da tuz biber oldu'' dedi.

Pamuğun kilogram başına üretim maliyetinin 1 YTL civarında olduğunu ifade eden Girmen, şöyle konuştu: ''Ancak yağışlar nedeniyle düşen kalite bu fiyatın oluşmasını engelledi. Üreticinin umut bağladığı ÇUKOBİRLİK tarafından açıklanan 65 YKr alım avans fiyatı da serbest piyasada 85-80 YKr arasında satılan ürünü 70 YKr'ye kadar düşürdü. Üretici piyasada oluşan fiyatlardan memnun değil. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da buruk bir hasat yaşıyoruz. ÇUKOBİRLİK yağış ve fiyatlar nedeniyle perişan durumda olan üreticinin durumunu dikkate alarak avans fiyatını yeniden gözden geçirmeli.''

 

"İkinci büyük ithalatçı olduk"

1980'li yıllara kadar dünyanın sayılı pamuk ihracatçısı olan Türkiye'nin, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ihracatçı kimliğini yitirdiğini ileri süren Girmen, 10 yıl önce 100 bin ton olan pamuk ithalatının, 700-800 bin tona yaklaştığını bildirdi.

Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nden sonra dünyanın en büyük ikinci pamuk ithalatçısı konumuna geldiğini belirten Girmen, üretim alanlarının ise hızla düştüğünü kaydetti.
Üretim alanlarının düşmesinde Çukurova'nın iyi bir örnek teşkil ettiğini anlatan Girmen, ''pamuk ovası olarak bilinen Çukurova artık mısırla anılıyor. Üretim her geçen yıl 50-60 bin dekar düşüyor'' dedi.

 

 "Ucuzsa dışardan alalım"

Üretim alanlarının düşmesinde son dönemde bazı çevrelerin baskılarıyla ''ucuzsa dışardan alalım'' mantığı ile hareket edildiğini savunan Girmen, bu düşüncenin yerli çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını kaydetti.

Yapılan ithalatın üretimi düşük olan ülke çiftçisini sevindirdiğini ancak yaşanan küresel ısınma nedeniyle ithalatın da zora girebileceğini anlatan Süleyman Girmen, ''ucuza ithal ederiz mantığı nedeniyle 100 bin ton olan Yunanistan'ın üretimi 400 bin tona ulaştı'' dedi.

Girmen, Türkiye'nin Yunanistan'ın yanı sıra Suriye, ABD, Arjantin gibi çok sayıda ülkeden de pamuk ithal ettiğini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon