Talat ile Hristofyas 4. kez görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün dördüncü kez bir araya geldi. Liderlerin, bugünkü görüşmede, başkanlık sisteminde başkanlık sistemini ele aldıkları bildirildi. Liderler gelecek hafta yapılacak görüşmelerde de başkanlık sistemini görüşmeyi sürdürecek.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 08:22
Abone Ol google-news

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas'ın kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Lefkoşa ara bölgede yapılan ve 3 saat süren görüşme sona erdi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada, liderlerin bugün başkanlık sisteminde başkan ve yardımcısı mekanizmasını ele aldıklarını söyledi.

Liderler gelecek hafta yapılacak görüşmelerde de başkanlık sistemini görüşmeyi sürdürecek.
Yönetimde güç paylaşımı konusunun yürütme alt başlığında ele alınan başkanlık sisteminde Kıbrıs Türk tarafı kısmen Bosna-Hersek veya İsviçre'de olduğu gibi yürütmenin "Başkanlık Konseyi" şeklinde olmasını istiyor. Türk tarafının üstünde durduğu "Başkanlık Konseyinde" konseyin, tarafların uzlaşacağı sayıda Türk ve Rumlardan oluşan üyeleri olacak. Başkanlık bu üyeler arasında el değiştirecek. Başkanlık görevi yüzde 70 Rumlarda, yüzde 30 Türklerde olacak. Kıbrıs Rum tarafı ise başkanlık sistemini savunuyor, bunda bir başkan ve bir başkan yardımcısı olmasını öngörüyor. Rumların istediği sistemde başkanlık iki kişi arasında dönüşümlü olacak ve yetkileri bu iki kişi kullanacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon