Tek kaybeden PKK olacak

Iraklı Kürt milletvekili Firyad Rawanduzi, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile Başbakan Erdoğan tarafından yürütülen 'akıllı diplomasi'nin sonucunda Ankara ile Erbil arasında yeni bir dönem başladığını belirtti. Rawanduzi, “Bu yeni dönemde tek kaybeden PKK olacak” ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 08:22
Abone Ol google-news

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yürütülen “akıllı diplomasi”nin sonucunda Ankara ile Erbil arasında “yumuşak söylem”in benimsendiği, yeni bir dönem başladığı öne sürüldü.

Ankara-Erbil ilişkilerindeki değişikliğe dikkat çeken Irak Parlamentosu üyesi Kürt milletvekili Firyad Rawanduzi, terör örgütü PKK’nin da, gelişmeleri kavramayarak, Türk ordusuna karşı saldırı gerçekleştirildiğini belirtirken, “Bu yeni dönemde tek kaybeden PKK olacak” ifadesini kullandı. İtihad gazetesi genel yayın yönetmeni de olan Rawanduzi, KYB sitesince yayınlanan makalesinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Ankara ziyaretinden buyana Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki ilişkilerde daha büyük bir iyileşme için yolun açıldığını kaydetti. Ankara ile Erbil arasında güven tesisi amacıyla sadece “açık” değil, aynı zamanda yeni bir söylemin oluşturulması amacıyla “örtülü diplomasi” nin de kullanıldığını kaydeden Rawanduzi şunları yazdı:

Başta Ankara ile Erbil arasındaki ilişkiler olmak üzere, Türk-Kürt ilişkileri konusunda sert söylem yerine yumuşak söylemin benimsenmesi Erbil’deki yerel hükümet ile Recep Tayyip Erdoğan arasında PKK dosyasının daha çok yönlerine ilişkin mutabakatın yeni bir işarettir. Bu işaret, PKK’nin kısa bir süre önce Türk ordusuna karşı gerçekleştirdiği kanlı saldırıya rağmen geçerliliğini kaybetmedi. Bu nedenle, Türk parlamentosunca verilen yetkiye karşın Türk hükümetinin geçen kış olduğu gibi orduya Kuzey Irak’a girmesine yeşil ışık vereceği tahmin edilmiyor. Makalede, Erdoğan ve Talabani tarafından yürütülen “akıllı diploması” nın bir sonucu olan Ankara ile Erbil arasındaki arasındaki ilişkilerin geçerliliğinin, benimsenen “yumuşak söylem” in, PKK sorununa çözüm bulunmasına yönelik somut adımların atılması açısından taşıdığı önemi vurgulandı.


“Pkk saldırsı görülmemiş bir biçimde kınandı"

PKK’nin askeri kanadının ise, Ankara ile Erbil arasındaki “yumuşak söylem” den kaynaklanan bu “sağduyu” yu anlamadığını kaydeden Rawarduzi, PKK’nin son saldırısının, Türk hükümeti ile Kürt Yönetimi arasındaki ilişkileri kavrayamayan örgütün askeri kanadının yanlış hesabının bir sonucu olduğunu ve görülmemiş bir biçimde kınandığını da yazdı.

Rawarduzi, Kürt liderliğinin “yumuşak söylemi”ni sürdürmesinin taşıdığı önemi vurgularken de, “Bu, sadece PKK sorunu değil çözümü bekleyen başka sorunların ele alınması için yeni koşulları yaratabilecek bir başlangıçtır, özellikle Erdoğan’ın, son saldırının neden olduğu derin yaralarına karşın oluşturan köprüye zarar vermemek için itidal gösterdiği bir sırada” görüşünü de dile getirdi.

PKK’nin saldırısının uzun vadeli olumsuz etkilerinin, Ankara ile Erbil arasındaki “yumuşak söylemi” de anlayamayan, örgütün askeri liderliğince kavranamayabileceği belirtilen makalede Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilerin bu yeni döneminde “tek kaybeden PKK olacak” ifadesi de kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler