Clinton'dan AKP'ye tavır

AKP heyeti Washington'da üst düzey yetkililerle randevu peşindeyken ABD Dışişleri Bakanı, İsrail ve İran konularını TÜSİAD Başkanı Boyner ile görüştü.

Yayınlanma: 19.06.2010 - 11:30
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, AKP heyetinin Washington’da bulunmasına karşın TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile yaklaşık bir saat İsrail ve İran konusunu görüştü.

TÜSİAD’a daha önce randevu vermeyen Clinton’ın, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yeni yaptırımlar uygulanması kararına Türkiye’nin ret oyu vermesinin ardından Boyner ile görüşmesi AKP’ye “siyasi bir mesaj” olarak değerlendiriliyor. Washington’da bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in Clinton’dan randevu istemediklerini açıklamasına karşın AKP heyetinin ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu müsteşar yardımcısı Philip Gordon’dan son anda görüşme talep ettikleri kaydedildi.

AKP heyetinin ayrıca, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Avrupa işlerinden sorumlu direktörü Elizabeth Sherwood-Randall ile toplantı yaptıkları ancak iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmediği bildirildi. ABD Temsilciler Meclisi Ortadoğu ve Güney Asya Alt Komitesi Başkanı Gary Ackerman ise AKP heyetiyle ayarlanan görüşmesini iptal etti. Türkiye’yi yakından izleyen çevreler, ABD ile Türk tarafının kendi görüşlerini anlatmalarına rağmen karşı tarafı ikna edememeleri nedeniyle AKP heyetinin Washington temaslarının bir “fiyasko” ile sonuçlandığı yorumunu getirdiler. Uzmanlar, Türkiye ile ABD arasında “soğuk bir kriz” yaşandığını vurguladılar.

Çelik’in başkanlık ettiği heyette TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu ile AKP’li milletvekili Zeynep Dağı yer alırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı İbrahim Kalın da Washington’da temaslarda bulunuyor.

‘Ciddi yanlış anlamalar olmuş’

Washington’daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Boyner, Clinton ile ekonomik konuları konuşmuş olmayı tercih edeceklerini ancak gündemden ötürü ağırlıklı olarak İran ve İsrail konularında konuştuklarını söyledi.

Clinton’ın kendisine resmi söylem dışında bir mesaj vermediğini ifade eden Boyner, ABD’nin İran yaptırımlarına yönelik tutumundan memnun olmadığını belirtti. “Türk-Amerikan ilişkileri açısından çok iyi bir dönem yaşadığımız söylenemez, hassas bir dönemden geçiyoruz” ifadelerini kullanan Boyner sözlerini, “Endişeler var. Ancak şöyle bir izlenim de edindik; ciddi yanlış anlamalar veya iletişim sorunları da olmuş” diye sürdürdü. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelen yardım filosuna saldırısının Türk kamuoyunda yarattığı rahatsızlığı Clinton’a ilettiğini aktaran Boyner, saldırılara yönelik soruşturmanın uluslararası normlara uygun ve tarafsız bir biçimde yürütülmesinin önemine değindiklerini kaydetti.

Boyner ayrıca, Clinton’a İran konusunda diplomatik kanalların açık olması ve Türkiye’nin bu anlamda rol oynamasının önemi konusunda görüşlerini ilettiğini belirtti.

‘İletişim kopukluğu’


İsrail’in Gazze yardım filosuna kanlı saldırısı ile BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’nin İran’a yönelik yaptırımlara ret oyu vermesinin ABD’de “tamamen iç içe geçmiş” göründüğünü belirten Boyner, bunun Türkiye için olumsuz olduğunu ifade ederken, ABD’deki Türkiye karşıtı söylemden rahatsız olduklarını da kaydetti.ABD ile Türkiye arasında İran meselesinde iletişim kopukluğu yaşandığını gördüklerini ifade eden Boyner, “Clinton’ın, TÜSİAD’ın önceki görüşme talebini kabul etmeyip yaşanan bu olaylardan sonra randevu vermekle bir mesaj mı vermek istediği” yönündeki soruyu, “Kendi tasarrufu” diye yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler