Sihirli diziler çocukları etkiliyor

Ergen ve çocuklarda merak düzeylerinin inanılmaz boyutlara ulaştığını kaydeden Uzman Psikolog Hakan Akıner, gerçek üstü güçlere sahip kahramanların yer aldığı, tamamen kurgulama ve abartıya dayalı yapılan ''sihirli dizilerden'' ergen ve çocukların olumlu etki almalarının mümkün olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 08:23
Abone Ol google-news

Uzman Psikolog Hakan Akıner, yaptığı açıklamada, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından düzenlenen 'Çocuk gerçeği ve medya okuryazarlığı dersinin önemi' konulu uluslararası panelde, çocukların en çok izledikleri programların etkileri konusuna değindi.

Bu tür dizilerin çocukları ve gençleri etkilemesinde, değişik alanlardan söz sahibi kişilerin tavrının da önemli rol oynayacağını savunan Akıner, şunları kaydetti: ''Özellikle televizyon programlarında, basında aynı yönde mesajlar verilmesi Diyanet İşleri Başkanlığının yaklaşımın olumlu etki yapmasını sağlayacaktır. Şayet böyle bir tepki sadece Diyanet'in bu tür bir çıkışı ile sınırlı kalırsa, bu dizilere sempati, Diyanet gibi düşünen yaklaşımlara ise antipati artabilir. Bu nedenle başta biz psikologlar olmak üzere psikiyatristler, eğitimciler gibi çeşitli meslek gruplarının aynı yönde programlar ve açıklamalar yapmaları gerekir.''

Akıner, ilk bakışta sihir ve gerçek üstü olayları içeren dizilerin, izleyici kitlesi üzerinde 'hayal gücünü, kurgulama, senaryo üretme yetisini geliştirebileceği' düşünülse de çocuklar ve gençler üzerinde bırakacağı etkilerin daha çok olumsuz olacağını kaydetti.

 

"Çocuklar soyut kavramları anlayamaz"

Çocuk ve ergenlerin yaşamdaki deneyimsizlikleri ve fazlaca meraklarının, filmlerde gördüklerini gerçek yaşamda denemelerine yol açacağını ifade eden Akıner, ''Örneğin kendisini pencereden boşluğa bırakıp, uçacağını düşünmek gibi. Kaldı ki okul öncesi dönemde çocuklar soyut kavramları anlayamazlar. Bu yaştaki çocukların düşünsel dünyası son derece bakir ve masum olduğu için psikolojik yönlendirmelere çok açıktır'' şeklinde konuştu.

Çocukların görmedikleri şeylere 'inanmama' gibi sorunları olmadığını belirten Akıner, bütünüyle içinde bulundukları anı yaşamak gibi özellikleri bulunduğunu söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler